Як львівській групі видати альбом на закордонному лейблі

| 66 | Розділ: Інше | 9 жовтня 2013 23:21

Недавно моя група видала свій альбом закордоном і, можливо, комусь буде цікава уся ця процедура по пошуку лейблів, пропонуванню вашого матеріалу лейблам і т.д.
Тому я розкажу свою наївну історію зі своєї колокольні. Вибачайте за скудність мови і за «очєвідності» в деяких порадах…

1. Підготовка
Я настроювався десь пів року, щоб занятись пошуком лейблів. І душа моя зовсім не лежала до цієї роботи… хоча, робота ця виявилась на багато цікавіша, ніж я думав, але, зате, набагато важча.
Я порадився з декількома людьми, що мають в цьому досвід, створив аккаунт на bandcamp (куди закинув перший наш ЕР), спільноту групи на фейсбуці, закинув деякий новий матеріал на soundcloud. Створив стандартну форму листа і почав шукати лейбли.
Я не посилав демо на фізичних носіях поштою, хоча більшість професійних лейблів приймають лише такий формат демок (можливо в наступний раз так і зроблю). Чому в 21-му столітті таке ще існує? Як було написано на сайті одного лейблу: «кожен придурок сьогодні може відправити мені щось по інтернету. Ми хочемо працювати з групами, які настроєні працювати важко. І для таких груп відправити СД поштою – це раз перднути! Якщо тобі лінь таке зробити, все з тобою ясно, ти одна зі тисячі аматорських груп, для яких музика, це, просто, хобі». Таким чином відбувається природній відбір груп і зменшується рутинна робота лейблів по прослуховуванню сотень гігабайтів демок.

Так, як вірогідність невідомій львівський групі видатись на крутому лейблі дуже мала, я надіявся на відповідь лейблів меншої крутості. Тому, відсилав демки лише через інтернет.
Хоча, є контори, які би цим зайнялись замість вас за ціну, приблизно, 400 грн, але, я думаю, життєвий досвід тут важливіший…


2. Як я знаходив лейбли
- склав список груп близьких мені по духу і в той же час не надто популярних і гуглив лейбли що їх видали.
- www.allrecordlabels.com на цьому сайті лейбли згруповані по стилям. Більшість посилань вже мертві, але деякий процент ще можна знайти.
- майже на кожному сайті лейблу є розділ “links” де я знаходив інші лейбли. Те саме я робив зі сторінками на фейсбуці. І так розросталось моє дерево лейблів.


3. Де шукав контакти, кому і що писати:
На сайтах лейблів чи в розділах «about us» або «contacts» є контакти A&R- менеджера чи в розділі “demo submition” чітко описана процедура пересилання демок, кому відсилати, на який емайл, кількісь демок, формат, що вказувати в темі.

Як правило, стандартні вимоги такі:
- не посилати мп3 по ел. пошті, усе краще робити лінками на вже розміщений ваш матеріал в неті
- не посилати 10 пісень. Вибрати дві найкращі, і цього буде достатньо, і нікого це не буде харити
- в темі повідомлення написати “DEMO”
- КОРОТКА інформація про себе

Більш професійні лейбли (при умові, що вони відкриті для співпраці з новими групами) захочуть від вас інформацію такого роду: історія турів, майбутні тури, план промоушину груп і т.д.
Я шукав лейбли, які хоч якось відносяться до стилів math rock/avant-rock/noise rock/progressive rock. Не зовсім популярна музика навіть для андеграунду, але я знайшов 800 лейблів, яких така музика цікавить і усім їм я написав листа. Вот-вот.. Раджу не зупинятись після написання 10-го листа, 50-го, 100-го… Хоча, дуже легко опустити руки, коли на твої листи не відповідають чи відмовляють в якийсь там раз.

Нижче я приведу приблизну статистику відповідей на мої листи:
- на 1 зі 100 відісланих листів я отримував позитивну відповідь
- кожен 20-й лейбл мені казав, що наша музика їм сподобалась, але…/ на даний час не можуть нас видати/ можливо це вдасться з наступним альбомом/якщо будете робити тур в нашій країні, ми вам допоможемо організувати конерт/можливо влітку ми видамо збірку і хотіли би там бачити вашу пісню/короче, keep in touch.
- кожен 5-й лейбл мені відповідав відмовою.
- усі інші ігнорили

4. Що збільшить шанси на успіх (на мою думку)
Якщо ви хочете видати не перший ваш альбом і тим більше, якщо він був десь виданий, навіть якщо це левандівський лейбл XXX MUSIC, чи краще XmusicX. Шанси збільшуються)
В більшості лейблів стоїть галочка на концертній діяльності. Якщо група не робить турів, не виступає за межами своєї країни, то продаж її альбомів не буде максимальною. Це зрозуміло.
Спліт з групою, яка вже видавалась на певному лейблі.
Дуже би радив подружитись з іноземною групою близькою до вашого стилю, запросити їх на Україну, замутити їм паро концертів. Дружба рішає не тільки на територіі совка… Можливо в майбутньому ви запишете з ними спліт чи поїдете з ними в тур по європі…
Але всерівно, основним критерієм буде якісна музика. Тому, не позорте Україну ще більше і не посилайте за кордон хлам, який і тут нікому не потрібен)


5. Що очікувати від лейблів. Скока бабла?
Як правило, лейбли відсилають вам деякий процент ваших фізичних альбомів і це і є ваш гонорар. Як правило, цей процент варіює в районі 30. Я би не «гнушался» ні тиражу ні формату, на якому видається альбом. Чи то 30 штук, чи то касети, чи то дискети, яка різниця! Про вас говорять, вас піарять.
Звісно, «вініл» звучить гордо, але.. мінімальний реліз на пластинці буде коштувати для лейблу 1000 євро і мала вірогідність, що він захоче вкладати таку суму в невідому групу.
Нам вдалось видатись на 3-х лейблах (Італіі, Даніі/США, Британіі) 3-ма форматами (CD, tapes, digital). Лейбли не професійні, але, все рівно, це хороший початок.
Дуже хотіли видатись на вінілі, але склалась така ситуація: один австралійський лейбл готовий був вкласти гроші в 30 наших пластинок і для видання альбому йому потрібні були ще декілька лейблів, з якими разом він це би зробив. Я знайшов 2-й з Сша, 3-й з Росіі, 4-й з Іспаніі, які готові були вступити в co-releace, але кожен з них погодився вкласти гроші в 20-30 пластинок. При тому, що фірми виливають вініли тиражем від 200 штук. Тобто, мені треба було знайти 6-7 лейблів… Тому, я тупо опустив руки)


6. Найбільшою лажою на шляху пошуку лейблів для мене була моя розсіяність. Я постійно плутав назви лейблів, лейблу «Коля» я писав: «привіт Маркіяне», кидав їм не ті посилання, лейблу з франціі писав: niech zyje Polska і т.д. через що, процентів так 10 мене ігнорили.

7. Чи стоіт ігра свєчь, нащо це потрібно, які переваги офіційного релізу там:
У вас за кордоном з’являється структура, яка зацікавлена піарити вас, організувати вам концерти в своїй країні, ви получаєте свої фізичні альбоми безкоштовно. На Україні вас починають уважати пацани.


П.С. Нижче кидаю заготовку тексту, якою я варіював:

"Hello_____.
We are band Gravitsapa from Ukraine.
Playing math rock/avant-rock/noise rock/progressive rock/independent.
We recorded our second mini-album and searching a label to
release it on CD or on vinyl.
Hope you interested about it.

Our first album You can listen here:
http://gravitsapa.bandcamp.com/

Some our songs from this new album you can listen here:
http://soundcloud.com/jabovsky/antarktida/s-QWmaI
http://soundcloud.com/jabovsky/gravitsapa/s-0WwfG

Or You can download all the songs from the new album:
http://www.mediafire.com/file/cbk92no7woni565/Gravitsapa_-_Vulgata.rar

Our video art:
http://www.youtube.com/watch?v=zt_98tF7NGw

Hope you interested about it.
Have a nice day
Sasha."

Можливо, хтось ще хоче поділитись своїм досвідом у цій справі. Можливо, з іншими музичними стилями ситуація виглядає по іншому? Можливо, хтось хоче дещо уточнити? Будь ласка, запитуйте, уточнюйте, спростовуйте.
Хочеш відповісти? Авторизуйся!

jabovsky | 09.10.13 23:32:32 | #

розумію, що тексту не мало, але, може, хоч комусь то актуально буде, чи хтось собі то візьме на замєтку

Dude | 09.10.13 23:39:44 | #

Дуже хороша та корисна стаття. Ще можна додати, що це виносить ВАГОН часу

НІМФА | 09.10.13 23:42:42 | #

Цікава стаття))))))

Марина | 09.10.13 23:52:44 | #

подяка автору за статтю)
ділитись досвідом з іншими, при цьому не нав"язуючи його - це круто!

V_lw | 10.10.13 00:25:40 | #

СПАСИБО БОЛЬШОЕ ЧЕЛОВЕЧЕСКОЕ.
вот таких статей очень мало на сайте. я бы даже сделал для них отдельный раздел ибо это очень и очень полезно.

GIO | 10.10.13 06:52:58 | #

да, кстати, идея. такие статьи хорошо было б сохранять.

Мать Твою Тереза | 10.10.13 10:26:43 | #

+100500

brutal_gore | 10.10.13 00:35:31 | #

добавлю по своей практике - с лейбаками можно договариваться по разному. к примеру американцы нам прислали аж 75 наших дисков. а те же русские всего 25.
но в целом работа действительно выносит кучу времени. и еще одна важная деталь как на меня в поиске лейблов
Находите один более мение подходящий под ваш формат лейбак в ФБ.
и дальше просто лезете в его друзья или раздел ( понравилось) В разделе друзья у каждого лейбла как правило есть еще с десяток лейблов с которыми они дружат, кооперируються, что-то вместе издают. у каждого из этих десяти еще по десять в друзьях времени много - но и варианты интересные.

GIO | 10.10.13 06:52:26 | #

Спасибо огромное за информацию!

GIO | 10.10.13 06:54:08 | #

А вот вопрос: если группа в целом пока не особо выступает(по сути во Львове от этого толку нет) , то вероятность крайне мала?)

brutal_gore | 10.10.13 09:28:31 | #

в целом вероятность резко сводиться к нулю, если это конечно не one man band. лейбак который издает заинтересован чтоб вы потом приехали, поиграли к них под их крылом итд.
нам америкосы к примеру предложили тур по штатам. только толку нам никто туда визы не дает.
издавать интересно группу которая активно что-то делает, дето ездит или хотябы активно пишет и делает колебания в сети. иначе это будет акт альтруизма со стороны лейбака

GIO | 10.10.13 13:45:38 | #

печаль, однако. в Самериане, по крайней мере, в случае ранее упомянутых майк ми файмос, они им сами сделали и оплатили всё, что забрать в Америку.

V.I.C. | 10.10.13 14:20:09 | #

когда это нам тур по штатам предлагали? О_о

carlos | 10.10.13 14:24:34 | #

Ну зачем?)), сейас польется

punker | 10.10.13 14:25:53 | #

ранние люстры были круче

jabovsky | 10.10.13 10:59:57 | #

ну шансы ж все равно есть. Возможно им понравилась музыка, или вы попали в их програму "поможем бедным странам" или они взяли вас стратегически, чтоб иметь какого-то своего..ее..мм.."преставителя" и на Украине (например в помощи для организации концерта здесь другим групам из лейбла). Мы тоже нигде, кроме УА не выступали, хотя и не против.
Но, если ты напишешь лейблу: "кстати, выступали у вас в городе год назад" или "вы можете нас услышать вживую через месяц", - во-первых, от живого выступления эффект больший будет, чем от прослушивания мп3, во-вторых лейбл увидит ваше серъезное намерение. Если когда-то соберемся, то обязательно напишу всем крутым лейблам в той стране: приходите на концерт, возможно мы - ваша судьба)

GIO | 10.10.13 13:43:52 | #

А вариант " выступали часто в составе других групп, с этой пока нет" не проканает?)

Dude | 10.10.13 17:16:09 | #

Неа, должен быть сформирован готовый продукт. Лэйбл должен видеть, во что вкладывает бабло.

GIO | 10.10.13 19:20:25 | #

печаль. это выходит что-то вроде "не подписали на лейбл, потому что не ездили в туры. Не ездили в туры , потому что не подписал лейбл")
ибо мне кажется, что, то что у нас устраивают, только единичные концерты дают толк. Может я не прав.

Dude | 10.10.13 19:35:32 | #

Для начала- качественные записи, хотя бы альбом. Плюс концерты во Львове, далее- по Украине. Ну и про качественную визуальную часть не забываем- дизайн сайта, концептуальные фотосессии, и т.д.
А кто говорил, что это легко?)) Сразу ничего не бывает.

GIO | 10.10.13 19:43:37 | #

нет, ну с записями, это очевидно, что на первом месте) без них ни как. А вот вопрос концертов по Украине просто не вижу большого смысла, по крайне мере в концертах, как во Львове. Адекватного слушателя не много, сами концерты по сути тоже не ахти, редко бывает что-то хорошее. Больше влёт в деньги. Хотя что какие-то фесты, или адекватная организация.
Или для начала чисто для галочки, что вот мы выступаем этой группой играть, ты имеешь ввиду?

Dude | 10.10.13 20:10:49 | #

И для галочки, и для опыта. Кто будет делать тур группе, которая не успела нормально сыграться на выступлениях?
Группа должна показать, что она уверена в себе на концертах. Кучка пионэров, тупящих на сцене никому не нужна…

GIO | 10.10.13 20:22:17 | #

Ну я понял) Спасибо!

punker | 10.10.13 17:18:29 | #

с серенити давн не проканает)

GIO | 10.10.13 18:39:46 | #

А кто говорит про Серенити Давн?)

punker | 10.10.13 18:44:31 | #

просто твои все иніе проекті полное говно

GIO | 10.10.13 18:47:04 | #

А у меня много иных проектов?)

jabovsky | 10.10.13 23:15:48 | #

я думаю, такие "торги" только нагонят тоску на них. ну типа да.."чому бідний, бо дурний" и наоборот, но как-то люди выходят из этого замкнутого демиургического круга )

Miklos | 10.10.13 09:09:53 | #

хороша та корисна стаття! +

Корбел | 10.10.13 09:11:10 | #

Alex_Z7 | 10.10.13 10:59:05 | #

Велике Дякую за інформацію, зберіг ;)

jabovsky | 10.10.13 11:32:02 | #

Оо, скільки "плюсиків") я думав, будуть лише маргінально-снобістські коменти)
Ще паро пунктів згадав, які не вписав у статтю:

- для солідності я створив спеціальну ел. скриньку для групи на gmail, типу nirvana_band@gmail.com. До того декілька повідомленнь відправляв з власної скриньки на укр.нет, поки один чувак мені не відписав: "вибач за затримку у відповіді, але твоє повідомлення мені прийшло у спам скриньку, напевно це через твій специфічгий поштовий сервіс". Коли в день отримуєш десятки-сотні повідомлень від груп, легко заплутатись і забути, що за Sashas-2000 мені писав і з якої він групи.
Або пишіть на фейсбук, якщо це дозволяє лейбл.

- один лейбл сам запропонував видати наш перший альбом, записаний ще в 2009. Тому, якщо ви маєте старий і актуальинй матеріал, це теж цілком реально зробити.

- хоча б поверхнево слід почитайти інформацію про лейбл і прослухати деяку музику, видану ним. По-перше, так для себе я відкрив купу нових груп, по-друге, може виявитись, що лейбл специфічний: чи видає лише ту музику, яка записана на його студіі, чи то DIY-контора, чи то антіфа/фемі/гей лейбл. По-третє, ставлення до тебе буде гірше, якщо із тексту повідомлення буде видно, що ти не знайомий з діяльністю цього лейблу і тупо зкопіпастив повідомлення і розіслав на всі адреси

- іноді я писав якійсь симпатичній для мене групі і питався в неї, які би лейбли в своїй країні вона мені порадила б. Більшу солідарність я відчував зі сторони музичних груп, ніж зі сторони лейблів. Група відноситься до тебе, як до колеги, може дати пораду кому написати, може за тебе "словєчко замолвити" і т.д. А далі може розмова завязатись і дружба з'явитись. Так, наприклад, ми розпочали нашу дружбу з італійцями Taras Bul'ba.

jabovsky | 10.10.13 11:54:15 | #

- ну і треба відсилати вже готовий матеріал, бажано з дизайном обложки і т.д. щоби вони бачили вже усю ідею, атмосферу і т.д. Тільки в мінус вам будуть такі варіанти: "ну тут вот ще незведена демка" чи "от, тут наше відео, якісьт не дуже, але можна зрозуміти, що ми граєм афігітєльну музику"

ArArAt | 10.10.13 13:37:27 | #

з величезним задоволенням прочитав цей матеріал! Дуже пізнавально і корисно!

Дякую автору!)

punker | 10.10.13 13:45:33 | #

круто!

Greys | 10.10.13 13:58:10 | #

Сердечно дякую ))

carlos | 10.10.13 14:50:40 | #

Про отсылку CD понравилось - заебок фильтр)

V_lw | 10.10.13 14:57:38 | #

жаль шо не на дискетах

Matvik | 10.10.13 16:10:58 | #

Класно описано, ріспект тобі і Гравіцапі! Між іншим, а конкретно який результат в тебе вийшов? В плані, скільки продалось, і яаке інше?

jabovsky | 10.10.13 23:05:40 | #

ну по лейблам, якось мені не зручно питатись, скільки вони продали, бо, якщо мало, то виглядатимуть як лохи, а якщо забагато, то виявиться, що дешево нас купили) там усюди не великий тираж був, 60 штук, тому, коли на сайті буде писати "out of stock" то значить усе продали, а на україні поки що лише одна людина купила весь набор із 3-х носіїв ) Та пофіг на ті гроші, за день на роботі можна заробити більше, ніж за рік труда в сфері рока)

Dude | 10.10.13 23:16:07 | #

Ну це коли як. В глобальному плані, звісно, що це суцільна робота собі в мінус по фінансам.
Але іноді з продажу своєї частини дисків, які прислав лейбл, можна підняти більш-менш нормальну кассу, якщо продавати під час туру закордоном.
Там один диск = 10-15 Євро. Кожен музикант продав по десятку- і адовий алкотреш весь тиждень, чи два, скільки той тур триває)))

jabovsky | 10.10.13 23:44:17 | #

та всерівно…я пів року виношую пісню, три місяці іі вчусь грати, записую альбом 3-4 місяці…два роки роботи і я маю 150 Євро в найкращому випадку зі всіх українських випадків і всі мене вважають жидом. Ну не ліквідно поки таке)

Dude | 10.10.13 23:51:40 | #

Та ясно, що про ліквідність тут жодної мови. Я про те, що можна відкатати тур, і лишитись в плюсі. Хай і зовсім незначному в порівнянні з виконаною роботою.

jabovsky | 10.10.13 23:55:05 | #

ну тур то інше і по україні окупити все можна і по європі (як чув від інших) я думаю, в сучасних умовах до туру слід відноситись туристично) так позитивніше і морально краше..ти просто подорожуєш, заодно собі щось там окупаєш, покупаєш..

Dude | 10.10.13 23:19:08 | #

Хоча нє, алкотреш відбувається в будь-якому випадку

Rainadil | 10.10.13 17:22:40 | #

Дякую автору за статтю.
Також класно прочитати таку інформацію не з форумів, а дізнатись від реальної знайомої людини. Це означає, що це можливо.
Крім того, окрема подяка jabovsky за те, що ділиться таким досвідом і хоче допомогти українській музиці і музикантам стати кращими.

jabovsky, а ти всім цим тільки сам займався, як я зрозумів? Чи інші учасники гурту теж розділили з тобою частину ноші?

jabovsky | 10.10.13 23:01:19 | #

клби були труднощі перекладу і треба було скласти якусь глибшу відповідь, ніж: "hello, thanks for your reply. Good luck." то басист допомагав з перекладом, а так вроді все сам..)

jabovsky | 11.10.13 00:18:05 | #

декілька раз Юра Тимочко допомагав в цій справі)

НІМФА | 10.10.13 19:00:39 | #

Дивно що тут ще ніхто не тролив!)
Це чудо)

Лисий | 10.10.13 19:59:37 | #

без приколів, але по-моєму це найкраща стаття за останній рік.

fandor | 11.10.13 01:30:51 | #

!

slavko stimac | 11.10.13 00:19:26 | #

Саша титан праці. Орден "Знак почёта" тобі треба дати.

jabovsky | 11.10.13 00:30:37 | #

мене би краще в орден каменярів, свободних шахтеров великого гірника. почєт толпє, герою - просвєтлєніє!

slavko stimac | 11.10.13 17:40:14 | #

масони берегли таємні знання, а ти все викладаєш як на сповіді. не годицця!

jabovsky | 11.10.13 23:40:53 | #

вот і тебе ввів в нєвєдєніє, думаєш, що я все розказав і всьо правду..

Корбел | 12.10.13 10:02:51 | #

Для початку, багатьом гуртам потрібно просто хоч нормально записати і звести матеріал. А то таке враження складається, що у всіх по 2-3 альбома на руках і вони не знають, бідосі, де їх видати. І тільки деякі гурти самостійно випускають, викладають в мережу якісні записи.
Стаття мотивує! Дякую!

GIO | 14.10.13 12:57:46 | #

А вот ещё вопрос: сколько можно тянуть с ответом лейблу? Ну если к примеру получил приглашению от лейбла, но надеешься что в ближайшее время поступит предложение от более выгодного лейбла, и в тоже время если нет, то подписаться на тот, что уже предложил.

Мать Твою Тереза | 14.10.13 14:13:15 | #

а вот таки интересный вопрос!

brutal_gore | 14.10.13 14:22:56 | #

скажите,а вы таки не из Любавичских случайно?

GIO | 14.10.13 23:48:19 | #

если бы)

brutal_gore | 14.10.13 23:55:35 | #

мой любимый драмер))))

jabovsky | 14.10.13 23:06:02 | #

один лейбл покруче написал у себя так: "ждите ответа от нас 2 месяца, если не дождались, то вы нам не интересны." Потому, думаю, група покруче, может сделать так же, тут математическая зивисимость от крутости и времени ответа) но зачем издаваться на одном лейбле, когда можна на 2-х. Лучше всем говорить ДАААА) одни выпустили альбом, вторые - специальное издание с бонус треком, третьи - на бабинах

GIO | 14.10.13 23:49:12 | #

Однако, спасибо!)

Doo-Bop | 25.10.13 10:45:40 | #

Ріспект, Саня. Титанічна робота)

Добре, що творчість однієї з найоригінальніших команд львівського андеграунду,
команди, яка називає свої творіння на честь геніальних романів Діка,
команди, в якої є і класна музика, і глибоке смислове наповнення, і сурова естетика,
буде доступна для європейських любителів сучасної музики.

jabovsky | 27.10.13 14:19:04 | #

спасибі за комплімєнтс, коллєга)

aleo_ego | 17.01.14 15:10:34 | #

jabovsky, дякую, стаття надихнула! Коли і деможна поставити пиво?