PIANO SUCCESS POST #7 - ЧОМУ ВАЖЛИВО ПЕРЕГРАВАТИ ЧУЖИЙ МАТЕРІАЛ?

| 6 | Розділ: Новини | 11 лютого 2013 13:22

МІЙ ОФІЦІЙНИЙ САЙТ - www.olexandrignatov.com
ЗАПИСАТИСЬ ДО МЕНЕ НА НАВЧАННЯ - www.vk.com/privatekeyboard




Доброго дня, шановні колеги, музиканти, та всі, хто хоче розпочати свою подорож у світ музики!!
Сьогодні хочу сказати декілька слів про те, як гра чужого матеріалу впливає на наш прогрес, на наш словниковий запас та на наш рівень професіоналізму як музиканта, в цілому.

Я переконаний, що кінцева мета будь якого музиканта (людина, яка оволоділа музичною мовою) - навчитись вільно розмовляти на ній та висловлювати особисті думки, переживання, емоції через музику. Звісно, що не всі люди хочуть досягти професіоналізму, і комусь цілком достатньо навчитись грі "для себе", і вони мають на це право!) Але давайте розглянемо, що представляє собою музична мова та що у неї спільне з іншими розмовними мовами.

Коли людина вивчає будь яку розмовну мову, вона починає з букв. Букви, як ми знаєм, складаються у слова. Слова складаються у речення, речення в цілі фрази, а фрази ми використовуємо щоб передати певний образ. Також не забуваємо про ДУЖЕ важливу річ - паузи. Не було б пауз - наша розмова перетворилась би в невиразний і не зрозумілий базар.
Кінцевий результат - автор передає свої емоції, переживання, думки, або ж просто розповідає якусь історію. За допомогою цих технічних засобів та інструментів, перечислених раніше, він розмовляє з іншою людиною, а інша людина розуміє його.
Те саме робить і автор книги - використовує всі засоби, щоб виразити свої думки на папері та донести до кінцевого пункту - читача, та таким чином, щоб той не залишився байдужим.

А тепер глянемо на музику та її мову.
Коли людина вивчає ази музики, вона починає з нот. Вони і являються тими самими буквами. Потім ідуть слова - певні послідовності нот, які об"єднуються з іншими послідовностями, таким чином будуючи фрази. Між словами, як і при розмові, тут використовуються паузи. Не важко зрозуміти, що основну роль відіграють не ноти, а паузи між ними - вони додають повітря та виразності та запобігають незрозумілості та монотонності, яка дуже швидко втомить будь кого.

Помітили схожість? Букви, слова, фрази, речення, паузи, як в розмові, так і у музиці - одне з ключових та найважливіших місць. А тепер увага, основний момент, який потрібно усвідомити - навіщо ж нам перегравати "чужий" матеріал?

Жоден автор, жоден оратор в житті не зможе вдало провести свою розповідь, якщо він буде користуватись лише формулами, по яким це "теоретично" можна зробити або здібностями, які в певній мірі закладені у ньому від природи. Ніколи!! Кожен професіонал та майстер своєї справи в свою чергу слухав інших, хто були до нього, таким чином вбираючи, як губка, досвід минулих виступів, фрази, прийоми та техніки. Тільки перелопативши ТОННИ чужого матеріалу, в людини з"являються власні думки, і в поєднанні зі щирістю та відкритістю при висловлюванні відбувається та сама магія. Це саме відбувається і при читанні книг, книги - не просто збірка інформації, це витвір мистецтва ІНШОЇ людини, і ми також вибраємо у себе стиль розмови, слова, фрази, які використовувала ця людина, особливо - якщо книжка нам подобається! Звичайно - кожна людина в певній мірі від природи наділена мистецтвом створювання і у неї ІСНУЮТЬ власні думки - але це навик, який потрібно розвивати кожного дня, щоб справді досягти високого рівня. Якими би геніальними вони не були - все вимагає шліфування та знання способів вираження.

Тому - у музиці точно так само - лише перегравши тонни музики улюблених виконавців, авторів, груп, композиторів - у нас відкладаються власні поняття, як зробити та як повторити це вже своїми власними словами.
Людина, яка має величезний досвід, перейнятий через сприйняття попередників, ЗАВЖДИ виграє у того, в чиєму арсеналі лише голі прийоми та формули!

Отже, декілька порад від мене:

1) Виясніть, хто ваші улюблені виконавці
2) Поставте собі ціль "зняти" якомога більше їх треків на слух, від простіших і до складніших
3) Поставте собі ціль переграти якомога більше чужої музики по нотах, від класики до сучасності, щоб бути універсалом та розуміти "мови" різних часів, це підійме вас на абсолютно інший рівень виконання та розуміння музики
4) Використовуйте прийоми тих музикантів, які вам подобаються, переймайте все найкраще та пропускайте через свої фільтри - на вході було "чуже", на виході буде "Ваше" (звичайно, чим більше привнесете свого - тим краще, новаторство завжди цінується)
5) Створюючи щось своє, думайте - як би зіграв на вашому місці відомий професіонал - і зробіть так. З часом Ви навчитесь робити це на автоматизмі
6) Займайтесь аналізом. Розберіть чужу композиції на найменші деталі та зберіть назад. (нічого не загубіть при збірці та не залиште зайвих деталей!)) Таким аналіз дозволяє ще глибше вникнути в суть та почерпнути для себе найважливіші знання, які лежать в глибині та в нюансах.

Пропрацьовуючи ці пункти, циклічно від 1 по 5 (адже улюблених виконавців може бути багато і вони можуть змінюватись), Ваш багаж знань та мова стануть в десятки разів ширшими та глибшими, прийде величезне розуміння музики та свого інструменту і Ви перестанете бути "середнячком", Ви станете професіоналом.

Чекаю на Ваші коментарі, побажання, інформацію як ця стаття допомогла Вам. Писати їх можна тут, або у моїх ресурсах на соціальних мережах, або присилайте на імейл - olexandr.ignatov@gmail.com

Всім успіху,
Олександр
Хочеш відповісти? Авторизуйся!

P@R+!Z@N | 11.02.13 13:44:38 | #

"music is a language" © Victor Wooten

Jurawleg | 11.02.13 17:59:23 | #

Всегда с удовольствием читаю Твои посты и темы Саши Шелеста.
И пусть многое для меня очевидно, или известно, но всегда нахожу свежые мысли, или полезные идеи. Продолжайте в том же духе!
Молодцы!
пс съём чужих вещей - крайне полезная штука. Люто плюсую!

Bestia | 12.02.13 16:40:06 | #

цікава стаття)

becquerel24 | 12.02.13 18:12:38 | #

bagato korysnoji informaciji, jaku intuityvno rozumijesh.
ja zovsim vid nedavna po4av v4ytysj na gitari i ot zazvy4aj grav svoje i prydumuvav svoje nikoly ne vyv4aju4y 4uzhogo i zaraz ja v gluhyj kut zajshov z jakogo poba4yv vyhid lyshe vyv4aty vsjaki tjemky z klasyky , ta z bud 4ogo, takshio duzhe dobra stattja.

DiSPiRiT | 21.02.13 23:54:01 | #

Хороше діло робиш) молодчага

Miklos | 22.02.13 08:59:48 | #

цікаво, корисно, потрібно!