Гроші.

| 26 | Розділ: Запитання | 3 листопада 2010 17:55


Що таке гроші? Для чого вони? Чи потрібні вони і чи можливо без них обійтися?
Гроші можуть зблизити людей, а можуть розвалити будь-які стосунки. Два різних погляди на такий предмет як гроші: перший - "любов до грошей - корінь всього зла", другий - "відсутність грошей - корінь всього зла". Діаметрально протилежні твердження, кожне правдиве по-своєму але обидва впираються саме в гроші…
Раніше паперові, зараз електронні, а колись гривні (грива), копійки (копья), дорогі метали, раби, праця, знання про те чи інше, різних типів визнання і прихильність…
Так що таке гроші і яке місце вони займають у вашому житті?

Невеликий екскурс у факти. Не так давно амер. журнал Science опублікував результати досліджень Кейтлін Вос, доцента школи менеджменту університету Міннесоти, метою яких було вивчення зміни поведінки людини при виді грошей. В ході експерименту, в якому приймало участь біля 500 чоловік, було зафіксовано, що гроші розвивають в людях самодостатність.
Людей було розділено на дві групи. На першому етапі кожній з груп треба було скласти речення використовуючи певний набір слів. В першій групі домінували слова так чи інакше пов"язані з грошима та їх використанням. В другій групі таких слів не було, там використовувались далекі від грошей слова. Тест був на швидкість. В результаті перша група справилася набагато краще - при мінімальних затратах часу люди складали речення набагато осмисленіші і граматично правильніші ніж в другій групі.
Одразу після першого етапу розпочався другий. Учасникам обох команд було запропоновано виконати задачку: з 12 дисків скласти квадрат таким чином, щоб сторона квадрата мала по 5 дисків. Результати були наліцо - перша група, та, котра мала справу з грошима на попередньому етапі, знову справилася краще за другу. Мало того, практично не зверталася за підказками.
Але найбільш цікавим виявився третій етап. Обидві групи посадили за компи і включили екранну заставку. Перша група созєрцала фотки реальних грошей, а також грошові одиниці з дитячих настольних ігор. Другій групі на компах демонстрували акваріум скрінсейвер і фотки про пріроду. Одразу після того учасникам обох груп було запропоновано придумати рекламну концепцію з умовою роботи в одиночку і з партнером. Ті, хто перед тим розглядав грошові знаки, в 83% випадків обрали самостійну роботу і більше обов"язків. Учасники другої групи в 70-75% обирали роботу з партнером, боячись проявити активність чи допуститись помилки. Цей результат був найпоказовішим.
Загалом, тести показали, що при виді грошей чи при думках про гроші люди робляться самодостатніми, починають менше прагнути спілкування з іншими людьми натомість шукаючи рівних собі за статусом, стають спокійними та врівноваженими, в них пропадає страх перед самотністю. Також при виді грошей в людей зростає бажання та можливість їх заробляти і т.д.
Останній етап тільки підтвердив описане вище. Деякий час "грошова" група сиділа перед плакатом з зображенням грошових купюр і як виявилось пізніше, в 1.5 раза більше учасників хотіло провести вечір на самоті аніж друга група, яка розглядала морський пейзаж.
Вос та її колеги переконані, що саме самодостатність змушує людей більше часу проводити на самоті, а також сидіти в 1.5 раза далі від співрозмовника…
Отакі-то печяльні факти…

Чому саме гроші? Це слово немов якесь магічне - "грррошшшші"
Багато хто вважає гроші якимось антиподом совісті, типу якщо в людини багато грошей - значить мало совісті. Якщо є гроші - значить точно вкрав і вночі зле спить, совість мучяє.

Хтось каже, "якщо є гроші - то можна бути щасливим, а як нема - то яке ж тоді щастя?" А хтось заперечує - " не в грошах щастя!" і чує знову "не в грошах щастя, а в їх кількості"… Це як антидепресант, гроші переважно є еквівалентом щастя і задоволення. Тоді чому табли з антидепресантом п"ють одиниці, а думка "раз є гроші, значить щасливий" присутня в кожного поголовно?

Хтось позиціонує гроші нейтрально. Як в приказці "Що для людини є вино? Якщо вона дебоширить і поводиться як свиня - то це зло. А як радіє і ділиться радістю з іншими - безумовно добро…"

Але гроші таки змінюють людей, і переважно не в кращу сторону. Навіть не дивлячись на описаний вище тест, вплив грошей помітно неозброєним оком. Чули фразу "він коштує десять мільйонів"? Нє? Ну то в америкосів це давно вже прийнято так говорити. Не "в нього є 10 млн", а саме "він КОШТУЄ 10 мільйонів". Вопшем, з грошима порівнюють все і вся. Ну, ще не все, але як кажуть, "процес пашол". Те саме з системою ціннестей. Зараз по дефолту, що є добре для грошей - то є добре в принципі.

І ще. Якщо без грошей не обійтися, то скільки ж їх потрібно для щастя? От зара хтось таки напише "мені треба стільки, щоб вистачало на проживання, на хату, на єду, на машину, на дачю, на баб, собі трохи на карман - і я щасливий." Це все добре, але уявіть собі, що ви живете в гарному будинку, сім"я, діти, комфорт і хороша їжа і всьо такоє. І ви ходите на роботу за просто так. За "дякую" від шефа. Тобто ви ні в чому конкретно себе не обмежуєте, зате працюєте день в день задарма. Чи довго протягнете?

В мене є декілька запитань:
1) що таке гроші і чи можливо без них обійтися?(кількісно)
2) чи можна обійтися без грошової одиниці як такої?(якісно)
3) скільки вам потрібно грошей(заробітної платні) для задоволення своїх потреб?(число) Острова і дєлянки на Марсі в щот не йдуть)

Короче ще є багато думок і запитань, але думаю того досить.
Дана стотья написана в цілях спостереження, тому коментити моя тут навряд чи буде.
Стотья не претендує на авторство, вона переважно була здерта з різних форумів.
ПиСи: прохання жидів не чіпати.
Хочеш відповісти? Авторизуйся!

UniT | 03.11.10 18:04:07 | #

3.По мінімуму - 1 лям $

Pooh | 03.11.10 18:05:54 | #

забавний зріз простонародного міфологічного уявлення про гроші, які є не більш ніж зручним еквівалентом праці\товарів. тест в мінесоті забавний, нагадує про англійських учених і є дуже спірним.

Pooh | 03.11.10 18:11:16 | #

http://vkontakte.ru/gsearch.php?section=audio&q=%D5%D2%CE%20%C3%D0%CE%D8%B2%20%CC%C0%AA%BF&name=1#c%5Bnoiphone%5D=1&c%5Bq%5D=%D0%A5%D0%A2%D0%9E%20%D0%93%D0%A0%D0%9E%D0%A8%D0%86%20%D0%9C%D0%90%D0%84&c%5Bsection%5D=audio&ra=1

я оце згадав

Pooh | 03.11.10 18:12:07 | #

бля. в пошуку там букву ї стріть в кінці

сокира | 03.11.10 18:28:14 | #

ну ти накатав. то все поки прочитаєш, знаєш, скіки грошей можна було б заробити?
ті всі досліди не читала в деталях, бо вони рідко шось доводять насправді і часто там купа складників самої методики дослідження просто притягнута за вуха.

всі старі пріколи про негатив грошей - жутко затасканий стеротип, придуманий бідними і лінивими заздрісниками.

1) гроші - це універсальний еквівалент обміну. дуже добре, що він існує, бо інакше щоразу при обміні треба було б вигадувати адекватний бартер, а це рідко можливо.
гроші - це інструмент, засіб унаявлення потрібних/бажаних речей. значно мирніший інструмент, ніж зброя, до речі.
можна обійтися без грошей, звичайно, як і без солодкого, мняса, сексу, друзів - але чи треба? відсутність одного повинно було б доштуковуватися всіма іншими факторами у надмірі. також важливо зауважити, що це твердження стосується тільки потреби. далі йдуть задоволення, а тоді - щастя. грошима можна тамувати потреби, задовольняти, але щасливими гроші не роблять. не знаю, звідки взялася така груба помилка у висловлюваннях про щастя - напевно, так можуть казати ті, хто ніколи не почувався щасливим. для щастя треба як мінімум 5 однаково зрівноважених складників повноцінного задоволення у житті. але це інша тема вже.

2) можна. але, як я вже написала, було б гірше. в ідеальному суспільстві, де абсолютно все всім буде доступне і існуватиме в надмірній кількості, зникне потреба в обміні. тоді і еквівалент обміну буде непотрібним. в реальному світі він потрібен.

3) потреби зростають з ходом їх задоволення. в чисто особисті потреби включаються і потреби інших - родини, когось, кому хочеться допомогти, цілих великих груп населення. тому це питання некоректне. особисто я можу прожити і в суцільній аскезі, але тільки якийсь період - не погоджуся на ціле життя відмови від всього. поки можу заробляти, почуваю відповідальність і за інших. так що я знатиму що робити і з мільйонами, і так далі. до речі, в сучасному світі тільки зарплатою обходитися вже якось замало. стіки всяких бірж є, фінансових інвестицій і т.п., шо тіки встигай руки простягати.

про американський вислів про "він коштує Х мільйонів" - ідеться про плату за кваліфіковану працю. купуєш чиюсь працю - плати. не бачу в цьому нічого зазорного. це навпаки повага до праці.

Зараз по дефолту, що є добре для грошей - то є добре в принципі.
неправда. якби було так, легалізували б торгівлю органами, дитячу проституцію і всілякі знущання. можна з цим сперечатися, що от є такі приклади, але common sense все-таки засуджує такі речі.

Якщо без грошей не обійтися, то скільки ж їх потрібно для щастя
важливо навчитися відрізняти задоволення від щастя. самі тільки гроші щастя не приносять.

Winged_Twilight | 03.11.10 18:38:48 | #

це всьо дуже добре і правильно. ну ладно, якби так розмірковував кожен.
а наш пересічний громадянин думає трохи інакше. "от у нього купа грошей, накрав значить. і синок мажор, зіпсований напрочь, якому все дозволено. грошей не рахує, бо ж не його гроші, а старого - правдами і неправдами."
еквівалент праці то понятно, але еквівалент дворніка в сша в 10 раз вищий, аніж в нас. вони там в 10 раз якісніше підмітають чі шо? нє. просто у нас така діржава розміром з францію, а по ресурсах то ващє. але той самий вищезгаданий дядько & ко. прибрали все до рук і умисне утримують на грані. чому? бо йому це вигідно в грошовому плані і ніяк скотина не нажреться)
ось таке приблизно я чую кожен день і повір, не завжди від бідних і голодних. чому так?

сокира | 03.11.10 18:44:02 | #

ну то це все не проблема існування грошей в світі, а проблема: 1) зашореності нашого люду і їхнього лицемір'я (бігають бити поклони і моляться, шоб у сусіда зарплату врізали, і обмивають кісточки до хрипоти в горлі); 2) політична - не маємо гідних представників наших інтересів, апатично ставимося до їх вибору і т.д.

Winged_Twilight | 03.11.10 18:49:45 | #

ну я в принципі, десь приблизно такої ж самої думки… але про народ то да, інколи дивує, що все так запущено.
дякую, хотілся б іщо таких коментів

Pooh | 03.11.10 18:45:45 | #

жуть яка %)

Parabola. | 03.11.10 18:32:04 | #

гроші то лише засіб…і не для усіх потреб вони придатні)
і ще я думаю не варто заздрити тим, у кого купи бабла, бо для них це стає лише випробуванням своїх якостей.

Lactarius | 03.11.10 19:53:54 | #

Я люблю те, що можна купити за гроші, люблю коли можу собі дозволити купити просто те що хочеться.

крабік | 03.11.10 19:55:05 | #

Він був у Афгані, він був у Спітаку.
Він все життя будував.
Будує і нашу прекрасну столицю.
Пенсіонери говорять про нього з повагою.
Молодь дивиться на нього зацікавлено.
Кияни звуть його по-простому: Сан Санич…
Знає всі біди і проблеми простих людей.
Він не банкір.
Він не багатий бізнесмен.
Він, як ми з вами, - просто робить справу.

Гроші, гроші, а де їх взяти?
Гроші можна намалювати,
Можна красти і позичати.
Саме гірше грошей не мати.
Хто гроші має, той ними срає,
І розкидає, і не збирає.
Хто гроші має, той співає.
Як гроші мати - можна і співати.
Хочу ровер - збираю гроші.
Хочу плейер - збираю гроші.
Хочу їсти - збираю гроші.
Хочу гроші - збираю гроші.
Хто гроші має, той ними срає,
І розкидає, і не збирає.
Хто гроші має, той співає.
Як гроші мати - можна і співати.
Ааааааа. Грооооші.
Ааааааа. Грооооші.
Ааааааа. Грооооші.
Ааааааа. Грооооші.
Депутати в нас запитають,
Що ми хочем, чого не маєм.
Хочем гроші, не маєм гроші,
Кольорові, такі хороші.
Хто гроші має, той ними срає,
Розкидає і не збирає.
Хто гроші має, той співає.
Як гроші мати - можна і співати.
Хто гроші має, той ними срає,
Розкидає і не збирає.
Хто гроші має, той співає.
Як гроші мати - можна і співати.
Срати.

Pooh | 03.11.10 19:56:59 | #

я то перший запостив

крабік | 03.11.10 19:57:40 | #

а я краще!))

Matvik | 03.11.10 21:25:51 | #

Гроші - міра твоєї частки в світовому запасі товарів і послуг, не більше, і не менше) Решта все - спекуляція

ALEXandrus | 03.11.10 21:39:35 | #

не тіки запасі товарів і послуг, то від сили половина усього обсягу цінності) Точніше міра вкладу в сус-во, виражена в засобах обміну. Короч слухаєм Сокиру, в основному!)

Matvik | 04.11.10 13:56:34 | #

Добре, а шо ше? Крім товарів і послуг) Шо ти ше можеш купити за гроші, реально?

сокира | 03.11.10 21:44:03 | #

от від того, шо міряються частками, і виникають ті всі забобони ) в когось частка більша, в когось менша, а суть-то в іншому, не в розмірі.

Скажена лRлька | 04.11.10 00:53:52 | #

1) гроші є засобом дістати собі без лишнього мінінгіту то, шо тобі треба. без них обійтися можна напевно. живуть же якось племена в африці та лісах амазонки. але та як ті племена навряд чи багато хто хоче жити
2) можна напевно. не знаю
3) 5 тис грн в місяць

mezkerei | 04.11.10 00:56:40 | #

давно б вже як у стартреку, де тіки знання ціняться! я б поїхав досліджувати космос

d|D | 04.11.10 01:27:08 | #

життя не серіал )))

dDrummer | 04.11.10 10:55:35 | #

1) ні, не в цьому світі
2) ні, не в нашому суспільстві
3) задоволений своєю з/п, все влаштовує, але звісно хочу більше

Zabaday | 04.11.10 17:03:10 | #

1) певний еквівалент, створений заради зручності (ніби то). Гадаю, ні
2) ні, тут все на це "заточене"
3) від 7 000 грн.

"ПиСи: прохання жидів не чіпати. "

lol

weird fish | 04.11.10 17:57:26 | #

Блядь як це страшно - людська підлість і лицемірья. Блядь як я панічно боюсь таких людей. Людей, які в очі тобі говорять дуже впевнено, мило і чесно ОДНЕ. А роблять ЗОВСІМ інше. Запихають ніж в спину. Ідуть по трупах. Копають тобі яму.
Копають тобі яму тихенько, насвистуючи якусь милу дитячу пісеньку з мультика, усміхаючись, розказуючи якісь небилиці про своє дитинство чи про свою бабулю, розповсюджуючи атмосферу добра і ласки.

Гидко і морозить. І страшно.

Це так страшно, розуміти, шо є люди, які ради дурного бабла готові на все - хоч тисячу разів тебе підставити. Хоч мільйон разів тобі збрехати. Хоч двісті тисяч разів тобі наобіцяти.



Але шо цікаво, хіба такі люди не бояться… шо їхня карма вся в дирах?
Всьо вертається, всьо.
Хіба не бояться?…
Краще вже відверт і хами і похуїсти, які кажуть тобі в очі: чувак, ти дебіл/чувак ти не получиш ні капья/чувак я взяв все бабло собі/чувак мені похуй хто ти і шо.
Ніж люди, які втираютсья ото в довіру… Які такі милі і відверті… А насправді - мішок атборного дірьма.

Ох господи, як то блядь как страшно жить .

weird fish | 04.11.10 22:22:16 | #

якшо б в мене було достатньо грошей в мене би обов*язково була ця ласточка