То є файне місто Львів

| 9 | Розділ: Офтоп | 25 червня 2010 20:54

***

На Погулянці стартували будівельні роботи зі спорудження багатоквартирних житлових будинків. Жертвою розчищення території під сучасну забудову стала вілла ХІХстоліття, яка свого часу виконувала функції дитячого садочка. Забудовники найближчим часом планують знести будівлю. Природо- та пам’яткозахисники стверджують, що такі дії є прямим порушенням українського законодавства. Погулянка, яка зі своїм історико-архітектурним ландшафтом та рекреаційними можливостями є одним із унікальних районів Львова, опинилася під загрозою. Адже мерія у питаннях містобудування, схоже, керується насамперед комерційними інтересами, а не інтересами територіальної громади.
Тишком-нишком виростає новий Львів. Тишком-нишком, тому що міська рада вкотре погодила рішення та дозволи, які суперечать як закону, так і здоровому глузду. Під загрозою опинився один із мальовничих куточків Львова – район Погулянки. Зовсім скоро зі згоди міської ради забудовники можуть перетворити зелений малоповерховий район Львова на черговий спальний район.

Із 10 червня в районі вулиці Погулянка, 4а, ведуть активні будівельні роботи. На територію підігнали всю відповідну техніку, працюють будівельники. Днями робітники взялися до знесення самого будинку, вілли ХІХ століття, зняли з вікон столярку. Віра Лясковська, голова комісії природокористування, охорони довкілля і благоустрою ЛМР називає такі дії протизаконними: «Мало того, що будівництво не давали на розгляд профільної комісії, яку я очолюю. Справа ще й в тому, що об’єкт (будинок на вул. Погулянка, 4а) зараз перебуває на стадії оформлення статусу пам’ятки архітектури. Закон України чітко передбачає, що не можна проводити будь-які роботи з об’єктом, який оформлюють як пам’ятку архітектури». В свою чергу очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко повідомила що про такі зміни статусу будинку їй не відомо. За її словами вілла на Погулянці 4а залишається звичайним будинком, без будь-яких статусів. Цікаво, адже, за запевненнями Віри Лясковської, зовсім недавно у своєму зверненні до ТзОВ «Компаньйон-плюс» від 16.06.2010 р. Лілія Сергіївна особисто поставила підпис під такими словами «…будинок належить до цінної забудови та пропонований на включення до культурної спадщини…». Копії документу зачитувались на громадських слуханнях 23.06.2010р.

До речі, у цій справі це не єдине порушення законодавства України з боку міської ради. Нагадаємо, що спочатку на сесії міської ради ухвалили дозвіл на забудову території малоповерховими будівлями. Знову ж таки без відповідних обґрунтувань та погоджень. Друга ухвала, яку прийняли згодом, вже передбачає дозвіл на багатоквартирне будівництво. «Таке словесне лукавство, як означення «багатоквартирний», - коментує Віра Лясковська, - передбачає вже звичний злодійський проект: збудувати багатоповерховий будинок. Цю територію хочуть забудувати багатоповерхівками, чого допустити просто не можна, адже зруйнується весь історико-архітектурний ландшафт середовища, а його рекреаційні можливості назавжди втратяться».

Погулянка є пам’яткою природи, а також зоною, яка належить до історико-культурного заповідника. Район має своє давнє сформоване середовище: маленькі будівлі на 2-3 поверхи, які оточені багатовіковими деревами. На цій території будівництво можливе лише відповідно до чинного законодавства. У цьому випадку високі будинки, промислові об’єкти чи дисгармонійні будови є категорично забороненими. Ця територія перебуває під подвійним охоронним захистом. Проте це не зупинило міську раду при винесенні рішення на забудову району багатоповерховими будівлями, які в ландшафт території не вписуються ніяк.

Забудовником є ТзОВ «Компаньйон-люкс», інвестором – п. Рейнгольд Зебальд із Нюрнберга (Баварія, Німеччина). Забудова Погулянки не отримала схвалення на громадських слуханнях та погоджувальній раді, тому замовники, очевидно, знайшли спільну мову з мерією, яка й дозволила ганебне будівництво та знесення будинку ХІХ століття. Пам’яткоохоронці наголошують, що будівля не є унікальною, проте для свого району вона є неповторною. Адже вілла відображає процес історичної забудови Погулянки.

Пам’яткоохоронці, а також мешканці району уже приготувалися до захисту Погулянки. Вони закликають громаду Львова захистити зелений куточок міста. Бо такими ганебно незрозумілими діями влада найближчим часом перетворить увесь Львів на один великий спальний район.
http://pohlyad.com/index.php?id=7

***
Прокуратура вимагає демонтувати літні майданчики на площі Ринок

Літні майданчики в хлібному місці (яким, поза конкуренцією, є площа Ринок) доволі прибутковий бізнес із мінімальним капіталовкладенням. Підприємці, яким вдалося «обліпити» столиками Ратушу, почуваються там доволі комфортно. На цьому тлі чиновники мерії вдають активну боротьбу зі стихійними літніми майданчиками. Власники останніх вдають, що дуже їх бояться.

Втрутитися у таку ідеальну війну вирішила прокуратура. Учора, 24 червня, силовики внесли припис про примусовий демонтаж літніх майданчиків, самовільно встановлених ТзОВ «Мережа концептуальних авторських ресторанів «Фест» зі східного боку площі Ринок та ТзОВ «Місто Лева» зі західного.
«Під час проведеної перевірки встановлено, що посадові особи ТзОВ «Мережа концептуальних авторських ресторанів «Фест» самовільно розмістили два літніх майданчики на 150 місць без укладеного договору оренди конструктивних елементів благоустрою та дозволу на розміщення об’єкта, - повідомила прес-служба прокуратури. - Аналогічні порушення встановлено в розміщенні двох літніх майданчиків на 260 посадкових місць зі західного боку площі Ринок з боку посадових осіб ТзОВ «Місто Лева»».

Хто має вирушити з ломиками і сокирами на літні майданчики, в повідомленні прокуратури не зазначено. Проте власникам літніх майданчиків уже складніше безболісно проігнорувати цей припис.

Юрій Батюк, депутат комісії архітектури, будівництва і збереження історичної спадщини, у коментарі «Погляду» пролив світло на проблему. Виявляється, що незаконно розташувались на площі Ринок лише два літні майданчик. «Два майданчики з західної сторони працюють незаконно, решта - згідно з рішенням конкурсної комісії, - зазначив депутат. - Формально ці майданчики мають бути закриті вже. Проте правова процедура в нас дуже дивна, адже виконавчі структури не поспішають вводити в дію постанову про незаконність роботи цих майданчиків. Я подав депутатський запит. Та мені відповіли, що подали в суд для винесення рішення про демонтаж цих майданчиків. У цій історії з ініціативами слабенько. Зрозуміло, що хтось зацікавлений в тому, щоби вони працювали і надалі. Поки що нам говорять про те, що поки не постановить суд – майданчиків не знесуть Хоча є інші законні важелі, які мали б припинити їхню діяльність».
http://pohlyad.com/index.php?id=25&tx_ttnews[backPid]=11&tx_ttnews[tt_news]=3052&cHash=a5760d7da0

***
На трьох дитмайданчиках Сихівського району виявили перевищення концентрації шкідливих речовин
У Львові здійснили перевірку щодо якості повітря на 150 дитячих майданчиках Сихівського району, повідомляє прес-служба Львівської міської ради. Роботи провели працівники хімічної лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління».

Спочатку на усіх майданчиках визначався рівень забруднення атмосферного повітря експрес-методом. Відтак, на 86-ти обстежених об’єктах, розташованих у подвір’ях будинків, концентрації забруднюючих речовин знаходились у допустимих межах і не потребували додаткових вимірювань. На 64-х дитячих майданчиках додатково було проведено лабораторно-інструментальне вимірювання якості атмосферного повітря. Визначились концентрації таких забруднюючих речовин як: оксиду вуглецю, оксиду азоту, діоксиду азоту та сірчистого ангідриду.

Результати проведених вимірювань показали, що стан атмосферного повітря на 147 дитячих майданчиках є безпечним. Працівники лабораторії не виявили перевищень гранично-допустимої концентрації жодної із забруднюючих речовин, а також не зафіксували перевищень гранично-допустимого рівня забруднення сумішшю цих речовин.

На трьох дитячих майданчиках, а саме по вул. Ф. Скорини, 8-10; вул. Чукаріна, 10 та вул. Зубрівській, 30 були зафіксовані перевищення концентрації діоксиду азоту в 1,3; 1,6 та 1,2 рази відповідно. Таке перевищення було зумовлене викидами від автотранспорту, оскільки ці майданчики розташовані неподалік проїзної частини.

Як повідомив начальник відділу житлового господарства Сихівської райадміністрації Микола Павлеса: «З метою покращення якості атмосферного повітря, зі сторони руху автотранспорту буде заплановане додаткове озеленення тих дитячих майданчиків, на яких були зафіксовані незначні перевищення забруднюючих речовин».

«Проведення таких обстежень є систематичним і здійснюється із певною періодичністю. А також варто зазначити, що перевищення концентрації забруднюючих речовин залежить від інтенсивності руху транспорту та напряму вітру», – розповіла директор КП «Адміністративно-технічне управління» Інна Свистун.
http://lviv.proua.com/news/2010/06/23/114356.html

***
На вулиці Федорова, незважаючи на протести громадськості та заборону пам’яткоохоронних структур, інтенсивно розбирають фасад пам’ятки архітектури - будинку №28. Уміський раді, як завжди, запевнять - усе під контролем.
Хочеш відповісти? Авторизуйся!

Трамбулямбулямбус | 25.06.10 20:58:36 | #

от покидьки

Jurawleg | 25.06.10 21:09:27 | #

тяжело подростку без "парабеллума"!
а по сути - это пиздец, товарищи!

PacyuchinA | 25.06.10 21:44:31 | #

Та капєц. Шоб ті казли шо дозволили то срли цвяхами всю жизнь. Підараси блядь.

V_lw | 25.06.10 22:36:31 | #

вот у меня рядом с домом площадка. ее уже несколько раз на моей памяти хотели сносить под строительство. жители и посетители собирали подписи, ходилии на слушанья и тд. тп. пока она еще стоит.
что я моуг сказать по таким вещам. должна быть инициативная гурппа, которая будет бегать по инстаницям и с прессой работать. даже если жители на словах против , то знимаются решением проблемы все рано единицы. причем какими бы подкованными не были участники этой группы очень важно что б они наджено стояли на ногах финансово и юридически. и имели связи. наврено это не секрет: даже что б отстоять что то законное - надо иметь своих людей в определенных стуртурах.
но каждый может подписаться. и позвать других, разъяснить ситуацию. и это работает. и это по силам каждому. можно искать среди знакомых специалистов в каки хто областях, той же архитекутре, которые могут граммотно указать на ошибки в "проектах" перступников и т.д. т.п.

а так: что жаловаться на страну, если у нас при выборе ВУЗа люди интересуются сколько сколько в нем стоит сессия. потом и документы из архивов исчезают, и ставтся подписи под незаконными решениями… я не знаю что там теперешня власть творит, но это было и раньше. и тут дело не в конкретной партии. дело в том, что дает власть и зачем у нас люди туда идут. ии в том что у нас все покупается. от работы до признания публики.

Ram Lam Yam Mam Bam | 25.06.10 22:39:57 | #

http://www.youtube.com/watch?v=z70sn6OgByg&feature=related

V_lw | 25.06.10 23:39:54 | #

твоя статья…

mezkerei | 26.06.10 00:58:56 | #

а мені сьодня підараси ножем коло пробили уєбани

Лисий | 26.06.10 16:30:24 | #

0_о а це ще до чого? ну в смислі схуя таке робити?

dens | 26.06.10 03:54:27 | #

мені сумно спостерігати ту всю хуєту бо сам на погулянці живу. а домік 4а той типу садочок реально автентичний, але шо зробиш, знесуть… мудакє