Трошки про Global East Festival Open Air 2009

| 47 | Розділ: Враження | 7 серпня 2009 21:24

В Україні закінчувався місяць липень 2009 року, а в думках багатьох людей уже назрівало хвилювання та очікування важливої події літа. А саме розрекламованого фестивалю, який відбувся у місті Києві, на стадіоні Чайка під назвою Global East Festival Open Air 1-ого та 2-ого серпня . Відчути наближення фестивалю я змогла уже 31-ого липня , коли випала нагода супроводжувати групу KINGDOM COME приблизно до 4 ночі. Просто наші гості люблять поїсти у ресторані в першій ночі і ні в чому собі не відмовляти. Що ж, в будь-якому разі було незвично і цікаво. Хочу сказати величезне спасибі організаторам за надані місця в готелі, бо енергія у дні фестивалю відлітала швидко і вночі було дуже важливо добре поспати.

Перший день фестивалю розпочався з великої черги за білетами та знайомством з охороною. Не можу не відмітити виховану та стриману охорону. Це було дійсно дуже приємно - спілкуватись з ними та не відчувати ніякого страху перед людьми у формі, з палицями та наручниками.

Коли я підійшла до другого пункту охорони та входу на стадіон, на сцені уже проходив виступ росіян ARCANA IMPERIA . Хлопці у довгих чорних мантіях , захмарене небо та непогане звучання блек-дезу зацікавило небагатьох людей, але, на мою думку, причина невеликої публіки була у тому, що величезна частина людей ще стояла в черзі або тільки розкладала палатки в наметовому містечку. Музиканти все ж показували досить серйозне відношення до виступу, старались розігріти публіку та піднести їй розуміння своєї творчості. Що ж, будемо вдячні їм за цю нелегку участь – відкривати першими фестиваль.

За невеликий час на сусідній сцені (до речі, потрібно згадати, що дійство фестивалю відбувалось на двох сценах, які стояли поруч, що було двояко для глядачів – одні ходили туди сюди на кожен виступ групи, інші ж стояли під однією. Дві сцени скоротили час підготовки музикантів до виступу, що є позитивним моментом організації дійства. ) з’явились наші співвітчизники група WHITE. Весела пісня «Сіські» порадувала всіх слухачів, кількість яких вже помітно збільшилась, і вони, знаючи слова, підспівували у відповідь. Віддача музикантів - особливо запам’ятався басист - була помітною, за що можна подякувати. Остання пісня, всім відома під назвою «Кинь Тачку» багато кому прийшла до душі. Вокаліст часто згадував байкерів, які, правда, чомусь були в більшості відсутні на виступі.

Після драйвового виступу наших рокерів очікувались німці DIARY OF DREAMS. Помітно стало більше дівчат-готес та хлопчиків у кружевних футболках. Тим часом сонце вийшло з-за хмар, і можу собі тільки уявити, як було тяжко оцим людям в їх готичних речах, одітих спеціально для концерту. Що ж, у кожного свої таракани в голові , тим часом на сцену вийшли музиканти. Зразу хочеться замітити, що їх записи та їх виступ - це різні речі. Звучать вони більш різко наживо, хоча в цілому багато людей задоволені їх виступом. Для мене подарунком (та й думаю для багатьох, адже це один з їх відомих хітів) стала пісня « The Curse» , хоча з перших акордів я чомусь її не впізнала (настройки звуку чи щось інше?) . Людей під час виступу було помітно мало, та й думаю атмосфера цієї групи дещо не відповідала сонячній погоді. Хотілось би в майбутньому зацінити їх ще раз при похмурій «готичній» погоді .

Закінчились ДоД і от публіки прибуло більше під сусідню сцену . Всі очікували відому вдалими живими виступами групу з сонячної Італії GRAVEWORM. Сказати, що вони порвали публіку, це певно не сказати нічого. Особисто мене вони порвали, тільки-но були почуті перші ноти пісні «Suiсide Code». Позитивна поведінка на сцені вокаліста, заклики до слему, питання, що ж публіка вживає, горілку чи пиво (домовились на поєднанні цих напитків :)).. Єдиним мінусом у виступі був дещо нечіткий звук …хоча згадуючи великі стіни слему і відрив під сценою, цей мінус не був визначальним. Приємним подарунком стало виконання мейденівської «Fear Of The Dark». Раніше чула, що ця група викладається на живих виступах на повну, але ніколи б не повірила , що вони аж так задінуть.

Після такого відриву, певне, треба було б відпочити десь у тіні за кухлем пива та відновити хоча б сили тримати голову прямо, бо шия просто не тримала голову на плечах. Але на сусідній сцені з’явились музиканти з довгоочікуваного гурту CREMATORY. Першими на сцену вибігли діти учасників гурту у рожевих навушниках, яким також вдалось пару раз викликати крики і оплески у публіки, що очікувала початку виступу німців. Не можу не відмітити простоту і відкритість учасників гурту. Просто суперові чуваки, легкі у контакті і дотепні. Фрази, яких їх навчили фанати тепер, певне, стануть ходити в народі. У всіх аспектах група просто відпадна. Не могли вони не зіграти просто культове вже на цей час «Tears of Time» , також виконували кавер на відому групу Sisters of Mercy «Temple of Love» і такі пісні, як «Left the ground» та «Pray » (остання чомусь здалась мені надто повільною у виконанні , ніж як на записах,. адже на записах вона звучала дещо зліше і драйвовіше).

Хоча помітним було те, що таки після виступу Крематорія треба було зробити відпочинок хоч на пару хвилин, я обслідувала точки з напитками і їжею. Приємно була здивована хорошою, смачною їжею , не захмарними цінами та нормальними напитками. Єдине, що, можливо, пішло певному числу людей в мінус - це те, що пиво було присутнє першого дня лише однієї марки - «Славутич». Тому, трохи перекусивши, вже помітила на сцені музикантів і техніків з KINGDOM COME. Оу, знову вони, так-так. Загалом, як вже було видно по записах, нова їх музика відрізняється від старих релізів, адже й старі речі вони теж грали, хоча не так й багато. Один з найкращих виступів того дня, на думку багатьох, тому й приєднуюсь до неї, без зайвих слів. Серед зіграних композицій хочу виділити найбільш глибоко засівшу у пам’яті «Twillight Cruiser» . В цілому зіграли достойно, без лишніх нервів, на відміну від їх поведінки, але саме смачне було ще попереду, хоча й дещо позаду.

Ось дойшов час до двох хедлайнерів першого дня . Першими мали бути і були KREATOR. Це було справжнє шоу - зле, розривне. Люди настільки відривались, що, певне, й могли тільки реагувати на питання зі сцени схвальними вигуками та козами, навіть не розуміючи що їх питають. В цілому такі моменти насмішили, але аж ніяк не зіпсували самого шоу. Незважаючи на те, що група тільки-но випустила новий альбом, підборка пісень у їх сеті складалася більшою частиною зі старого матеріалу. Останній реліз, наскільки я пам’ятаю, був представлений, на жаль, лише двома композиціями – “Hordes of Chaos”, яка відкривала виступ команди та “Warcurse”. Тим не менш велике задоволення принесли публіці такі класичні речі, як “Violent Revolution” та “Flag of Hate”, без яких просто не могло обійтися це дійство. Дуже хочеться відмітити світло на виступі групи, воно дійсно вражало і ще більше підігрівало яскравість та силу. Писати багато про них у принципі важко, це потрібно бачити і чути. Відчути ту музику, яка проходить до кінчиків пальців, побачити то шоу і ту енергетику. Тому низький уклін музикантам, велике дякую їм за їх творіння і їх виступ. Це був дійсно високої якості виступ, просто без слів, одні емоції.

І ось прийшла черга завершати день, важкий, виснажливий, але ще порох був у порохівницях. Остання, не менш очікувана банда, ніж всі інші, - MY DYING BRIDE. Незважаючи на те, що це було вже пізно, люди були змучені, і не тільки від музики, але публіка була немала, і коли почалась перша пісня, почалось справжнє шоу, особливо вокаліст виконував його просто феєрично. Взагалі, можу сказати, що виступ викликав масу емоцій, досить неоднозначних…. То хотілось кричати і відриватись, то просто плакати. Цікава, елементами дивна музика. Вокаліст виконував свою роль, потихеньку «помирав» на сцені . Ніколи б не подумала, що виступ саме такої групи може викликати настільки різні емоції, таку шалену їх хвилю. Після цього можна задуматись і поставити їх виступ у один з найкращих за певний період, це вже як кому. Хочу навести цитату однієї слухачки : «это было непередаваемо… пронизывающе насквозь, обнаженно, кровоточиво надрывностью и невыносимостью передаваемых чувств, до онемения вен и отчаянного замирания сердцебиения. Это было не выступление, а сопереживание, соагонирование глубиной чувств группы и публики, сочетающее в себе одновременно и вывернутую наизнанку боль в каждом жесте и звуке, и какую-то сдержанную кротость… Безукоризненно подобран сет-лист, безупречное, почтенное общение с публикой, сочетание леденящего "the whisper of your blood" и теплоты искреннего "thanks" после каждой песни … » (с) погребальная песня. Думаю, ці слова повністю передали й мої скромні враження.

І так перший день закінчився, на кінець можу відмітити оперативність, невеликі затримки (що є рідкістю для українських опен-ейрів), хороший сервіс, наявність туалетів у достатній кількості. Словом, ми зразу бачимо, де організатори продумали практично все, з вигодою для публіки.

Постаравшись виспатись після шаленого дня у 10 ранку, вже була готова до другого, не менш яскравого дня. Але в повітрі пахло чомусь дежа вю, чи то затримкою… Чекали звуку, тим не менше, в кафе і сподівались, що таки повторення «ПроРоку» не справдиться. Коли вже з годинник показував за 2 годину, вирішила піти й подивитись на територію. Сцена була пуста, техніки і персонал частково бігали й не давали толком ніяких коментарів.

Все ж після такої затримки, п’ючи квас «Тарас», я помітила на сцені групу, яка повинна була співати другою за рахунком по списку, а саме D.V.S.. Всім нам відомий фронтмен групи Шон прикликав публіку, яка вже скучала під палаючим сонцем, знову розпочинати фестиваль і відриватись під яскраву музику. Було замічено багато байкерів серед публіки, які оцінювали та просто слухали те, що звучало на сцені. На мою думку , хлопці непогано виступили, підігріли публіку та допомогли стягнути всіх сплячих в палатках на територію стадіону. В цілому хороша музика для початку другого дня.

Після них за списком на сцену вийшли голландці MY FAVORITE SCAR. Непоганий, навіть дуже непоганий виступ, як на мою думку, принаймні, його початок. Єдине, що завадило дослухати добре їх виступ, - це непорозуміння і хвилювання народу на рахунок затримки. Тому не вдалось добре послухати групу, думаю, хоч маючи їх записи, виправлюсь .

Після виступу цієї групи на сцену вийшов всіма шановний Смех, один з організаторів. І вже зі сцени було повідомлення про наступні зміни – у 18.00 ми мали можливість почути на сцені ще одних голландців EPICA, після чого все мало йти по списку - Тарья Турунен, Моторхед. А потім нам було оголошено список, що буде відбуватись після півночі. А саме - ENSIFERUM, SONIC SYNDICATE та MAKNAMARA. Тому люди могли розслабитись, випити пива (квасу, води ), поїсти і відновити сили для продовження концерту, власне, що і було зроблено.

На Епіку, скажу чесно, бігла на всіх силах від готелю, вбоявшись пропустити навіть перші акорди. І недарма я бігла!! Група в живу звучить набагато драйвовіше, запально та просто суперсько. Мені навіть не вистачає слів описати той захват, який я відчула під час їх виступу. «Вогняні мельніци», як я про себе назвала дійства, коли вокалістка махала волоссям на сцені, а вітер знизу розвів його в різні сторони. Цей красивий, водночас ніжний і сильний голос розбавлений класикою і жорстким металом. Я просто в захваті від цього виступу, він ще довго не зітреться з пам’яті . Подача музикантів просто вражала, це потрібно було бачити! Було також виконано симфонічні композиції без музикантів на сцені, група радо спілкувалась з фанатами, без лишнього пафосу, за що їм великий респект.

І ось на тій сцені, що й Епіка, очікувалась всім відома TARJA TURUNEN. Барабанну установку вивели на край сцени спеціально для того, щоб показати шоу відомого Майка Террани і його просто шалену гру на барабанах. І як же шикарно, що вони ЦЕ зробили . Але трошки пізніше про це. І ось вийшла шановна Тар’я, публіка просто взірвалась криками та оплесками. Зазвучали її пісні. Хочеться відзначити її привітність, професіоналізм поведінки на сцені, просто шикарна подача і робота з публікою. Лише теплі спогади залишились він виступу. Чотири рази вона міняла одяг під час виступу , шикарні плаття , костюми. З репертуару Nightwish були виконані «Nemo» , «Sleeping Sun», гарімурівський «Over the Hills», це певне ті, які запам’ятались найбільше саме мені . Їх я хочу особливо виділити, оскільки чекала їх дуже дуже довго. З власного репертуару вдалось почути також «I Walk Alone» та кавер на Еліса Купера, який, на жаль, не зміг що недавно приїхати до нас в Україну, «Poison». І, також, особливою частиною даного шоу було барабанне соло Террани. Чесно, моя шелепа валялась на асфальті, бо такий професіоналізм та гру просто потрібно бачити. Швидкість, драйв, безпомилкове виконання. Виступ настільки захопив, що мені здається, це був просто один з найкращих виступів в моєму житті і на моїй пам’яті. Як відомо, багато людей прийшли саме на виступ Тар’ї, деякі навіть приїхали з інших країн, за що великий респект вам. Публіка просто була на грані божевілля, співаючи пісні разом з співачкою, танцюючи і хлопаючи їй. Так би хотілось почути на біс, але не судилось .

Голос мій загублений, сил ще трохи є, але треба триматись. Ось-ось мають вийти учасники гурту, яких чекала більшість стадіону – це група MOTORHEAD. Сказати, що їх просто чекали - це не сказати нічого і збрехати. Більшість людей вже нервово стояла коло сцени, зайнявши найкращі місця для споглядання. Їх виступ не можна розписати по частинам і по нотам, оскільки вони викликали таку бурю емоцій, що важко було взагалі щось розуміти крім музики і відриву. Багато було зроблено, щоб привезти цю групу, і було зроблено не дарма – дійсно був показаний високий рівень виконання, повна віддача фанатам та шоу. Програма виступу хедів була досить збалансованою: слухачі мали змогу почути як старі речі кінця 70-х – початку 80-х років, так і пісні з останніх альбомів групи. Зокрема, з першої категорії було виконано “Ovekill”, “Stay Clean”, “Bomber”, “Iron Fist”, “Another Perfect Day”, “I Got Mine”; вже вдруге за останні два тижні під Києвом прозвучала “Ace of Spades” (перший раз цю композицію виконали ветерани треш-металу з Німеччини Sodom у рамках фестивалю «ПроРок»). Що ж до свіжіших речей, то серед них були представлені “Be My Baby”, “One Night Stand”, “Rock Out” та інші. Крім того, під час свого виходу на біс музиканти зробили стомленій публіці приємний сюрприз у вигляді заспокоюючого душевного кантрі, під який дуже приємно було трохи розслабитися та перепочити. Старші фанати веселились і відривались нарівні з молодим поколінням металістів, що було приємно споглядати. Метал єднає будь який вік, егеж?!

Після виступу Моторів вирішила трошки передохнУти, але не тут то було, адже наступними мали виступати ENSIFERUM. На початку виступу я була спокійна, але їх музика вимила з мене все спокійне, що лишалось, і відрив почався по-новому. Для усіх, хто з якихось причин не сприймає «Моторів», ці фінські красені в кілтах стали справжніми хедлайнерами. Хоча багато хто відправився додому після виступу дядьок з Альбіону, натовп під час сету «Яйцеферми», як жартома обізвали гурт фани, здавалося, анітрошечки не зменшився. Чи то “Token of Time”, “Iron” та “Guardians of Fate”, чи пісні з останнього альбому “Victory Songs” – все було однією суцільною бомбою. Там-тарарам, там-тарарам – цей ритм слухачі наспівували ще тривалий час після завершення фесту. Мелодика, яка завела, певне, б краще ніж будь-яка технічність. Хоча у них техніка…. о боги, яка техніка!… Просто прекрасний виступ, фіни молодці, не очікувала аж такого хорошого виступу. З нетерпінням очікуємо їх сольного концерту в Києві, який вже встигли пообіцяти організатори.

Далі, як і по розкладу, оголошеному раніше, ми почули шведів SONIC SYNDICATE. Віддача молодих людей вражала, чудово підібраний сетлист, ну що ще потрібно? Другу частину виступу я споглядала на екрані, який стояв коло наметового містечка, можу тільки ще раз подякувати організаторам на такий розумний хід – багато вже змучених людей могли споглядати і чути групу просто сидячи в палатці.

Фестиваль закривала молода група з Чернівців MAKNAMARA. Звуковий супровід і світловий був тверде 5, народу після такого виснажливого дня було вже малувато, але явно більше сотні, і це не може не радувати. Цікавий репертуар, хороша подача. А ще цікавим моментом стала присутність жіночого гроулу, не часто зараз таке побачиш. Ось так в цілому завершився останній, другий фестивалю.

Підіб’ємо підсумки. В плюсах можу сказати було майже все, що робилось. Величезна подяка організаторам за просто неймовірну роботу. Журналісти нашого порталу дякують за надані акредитації та можливий доступ до всього, що було потрібно. Все було продумано, доступно. Порадувала мала кількість п’яних та обкурених людей, може, в нас ще не все так погано ?))). Затримки у другий день аж ніяк не затьмарили думку про фестиваль, тому з нетерпінням чекаємо Global East Festival 2010!

(с) SelfishBitch , froster.org

http://www.froster.org/modules.php?name=Afisha&op=report&s_id=1794
Хочеш відповісти? Авторизуйся!

фойнісінько | 07.08.09 21:45:49 | #

нічого собі трошки))))

SelfishBitch | 07.08.09 21:47:17 | #

так великий портал , - великі звіти ))))

Святий Миколай | 07.08.09 21:49:25 | #

ненавижу себе, ібо я пропустив Енсіферум(((

icon | 07.08.09 23:12:52 | #

ага, у них на сапорте были моторы…))))

Romario | 07.08.09 22:00:16 | #

Щось в лісі певно здохло - звіт рідною мовою написаний

Land | 07.08.09 22:02:40 | #

Мои впечатления:
1) Kreator - по моему самое лучшее выступление на фестивале, класная подача со сцены, абалденный свет.
2) Epica - драйвовая, эпическая музыка, хорошая подача
3) Tarja Turunen - в живую очень хорошо слушается (кстати, из песен Найтвиша еще отыграла "she is my sin" и "kinslayer"), и у нее таки крутой барабанщик.

ЗЫ Это пока что лучший концерт, на котором я побывал в своей жизни :)

SelfishBitch | 07.08.09 22:04:36 | #

Майк Террана - просто супер барабанщик!!!))))

icon | 07.08.09 23:14:53 | #

тперь нада искать москалей с мерчем: они меня с Майком запечатлели на бекстейдже…

ORTHODOX | 08.08.09 01:27:11 | #

ааа, ось що то за мейл на листочку записаний був)))

icon | 08.08.09 22:38:09 | #

угу

mezkerei | 07.08.09 22:53:49 | #

многа букв

ORTHODOX | 08.08.09 01:27:53 | #

+1

Miklos | 08.08.09 00:51:43 | #

юля я хотів моторів почути, бо вони кращі з того всього.. це блять легенди.. рівень джудасів, мейденів… це була б друга зарубка, але йобани пророк(((((((((((((((((((((((((((((( а терана погоджуюсь. він ахуєнєн.

Miklos | 08.08.09 00:52:03 | #

*не юля, а БЛЯ

VARG_SS | 08.08.09 00:54:00 | #

та ладно,Юля Бля,яка різниця

Miklos | 08.08.09 01:29:57 | #

юля реально бля

SelfishBitch | 08.08.09 10:48:17 | #

ех , да да , жаль…))) в настпуний раз єслі шо свисти - можу придумати щось …))

EmperoR | 08.08.09 10:56:39 | #

+1

ORTHODOX | 08.08.09 01:26:49 | #

Епіку вперше чув, але сподобалося. це була єдина, фактично, команда, під яку я собі відірвавсь:)
за сонік сіндікейт було цікаво спостерігати збоку.
виступ тарії сподобався.
першого дня у мене була температура 37.5, то запамятав лише крематорі та май даїнгь брайдь. ну і креатор. і то туманно якось.

SelfishBitch | 08.08.09 10:49:49 | #

в Соніках така басістко… МмМмММ … *влюбілсо*

ORTHODOX | 08.08.09 14:22:00 | #

ти ж мальчікафф любиш вродь О_О

icon | 08.08.09 22:45:27 | #

а чо ты мне нихера не сказал про температуру? я б те у Лемми стаканчик дж. дениелса выпросил для профилактики…
кстати там дохера звьозд вискарь глушили…

ORTHODOX | 09.08.09 02:39:54 | #

дик на другий день температура чудом зникла.
сам навіть здивувавсь.
але тойво - стаканчик джека деніелса можна було потім - коли все закінчилося, від алкоголю у мене дикція втрачається трохи…

п.с.: ті іменні підписані плакатики уже висять:)?

icon | 09.08.09 20:34:38 | #

именные афиши висеть не будут!!! для них будет заказан портфолио,о!

SelfishBitch | 09.08.09 11:20:48 | #

Крематори лично предлагали Джек Дениелс в гостиннице - это видела :)
Кингдомы сцуко не пьщие ( след раз непьющих немцев буду обходить )
Так шо думаю кто-нить та й поделился б )))

Land | 09.08.09 12:58:42 | #

Крематори, по ходу, полумертвые ползали по стадиону после выступления
А Эпика перед выступлением чо-то тусовалась возле палатки с пивом

SelfishBitch | 09.08.09 13:47:09 | #

Еще б , не спать перед концертом до утра ))))))
на счет Епики не видела, жду своей с ними фотки …)))

ORTHODOX | 09.08.09 14:22:06 | #

ну вони після виступу тусувалися із пивом разом із май фейворіт скар за сценою:)
а що було на афтепаті - можна взнати при потребі:)

Land | 09.08.09 14:34:15 | #

просто я сфоткался с Эпикой, перед их выступлением, пошел за пивом, смотрю возле палатки стоят 3 человека с которыми изредка фоткается народ и просит автографы, и лицо 1-го мне знакомо почему-то, взял пиво, вернулся к друзьям и понял, что тот чье лицо показалось знакомым, это клавишник эпики а е-е других это новый барабанщик и гитарист, вернулся сфоткался :). , а потом еще и их басист подошел.

feel4you | 09.08.09 12:33:10 | #

Tarja Turunen грала кавер на "Poison"…ааааааа

Land | 09.08.09 12:59:07 | #

http://www.youtube.com/watch?v=duK6UfhCado

Miklos | 09.08.09 14:20:11 | #

ну та він про то, шо вживу її грала ;) доречі відео живого нема?

SelfishBitch | 09.08.09 14:23:41 | #

я особисто жду двд з фесту всього …
а відео вроді є , треба пошаритись на сайті…))) єслі шо найду то скажу))))

Miklos | 09.08.09 14:26:33 | #

а має бути двд? круто)

SelfishBitch | 09.08.09 14:31:12 | #

ну так само як і ПРО РОК має видати своє… думаю то буде пізніше…))))

Miklos | 09.08.09 14:33:13 | #

пророк по ідеї нє. ідеї були, але вроді як нє. да і враховуючи другий день, то ідея була б злегка провальна

SelfishBitch | 09.08.09 14:36:52 | #

та да…але хочю з того всього двд-шки по любасу…)))
в мене з тих всіх фестів єдин мінус - фотік спізділі…)))

Miklos | 09.08.09 14:37:49 | #

знаю(

Land | 09.08.09 14:35:14 | #

у Меня есть 2 неполные ппесни Эпики

Miklos | 09.08.09 14:37:33 | #

залий на ютуб якщо можеш :) цікаво було б глянути на них =)

Land | 09.08.09 15:20:07 | #

http://www.youtube.com/watch?v=ZQe-4W0eIaw

http://www.youtube.com/watch?v=_dkYCADUin0

SelfishBitch | 09.08.09 15:23:09 | #

да. качєство конєчно …кхм…))))

Land | 09.08.09 15:24:24 | #

на телефон снимал :(
другого аппарата под рукой не было

SelfishBitch | 09.08.09 15:55:15 | #

а ну тагды понятно :))

Miklos | 09.08.09 15:49:22 | #

дякую:)

SelfishBitch | 09.08.09 13:49:09 | #

під ту пісню лічно мене порвало на тряпки …)))
Включаючи що я всі слова знаю на пам'ять і я тупо зірвала голос десь на два дні …))))

Miklos | 09.08.09 14:20:28 | #

гг) компенсація за купера.