„Вій“ спустився з небес

„Вій“ спустився з небес

| 2 | Розділ: Враження | 26 червня 2010 0:46

Сім років ходив Дмитро Добрий-Вечір небом, збираючи дев’ять пісень для альбому. У хмарах знайшлося тільки сім нових композицій, тому альбом „Йшов я небом“ укомплектували двома старими речами „Бісова сила“ та „Відрізана голова“. А коли Добрий-Вечір спустився на грішну землю, то довідався, що його Україна, вже геть інша. Язичницькі боги поступилися місцем прагматичним демонам у краватках, мавки та русалки втекли, втомившись від зазіхань на заповітні землі, та й самі українці перевелися, перевтілились на електорат. Тому то й співати Вій став про любов…


Сили природи незліченні. Але від магії чисел теж нема де подітися. Презентація 3-ої платівки, 10.06.2010, клуб „Rout 66“, спека плюс 39, „Колискова 33“ – найсильніша річ на диску, 6 чоловік на сцені, 1 запрошена вокаліста та безкінечна кількість людей, котрі бажають це чути. Єдине, чого не торкнулися числа, то сам гурт. Сім років тому, коли вийшов попередній диск гурту „Хата скраю села“, 1994-ий - коли з’явилось „Чорне рілля“, чи сьогодення… Немає значення! „Вій“ лишився поза часом, немов обкреслений білою крейдою, немов полонений солодким позачассям. Під час виступу, старі пісні змінювались новими, переплітались між собою та утворювали власний візерунок. Відкривала концерт композиція „Goodbye my revolution“, вона ж і закривала офіційну частину. Але шанувальники не дозволили лідеру гурту завершити на логічній ноті, вони вимагали біс. І отримали його, щоправда не „Бісову силу“.

Так Дмитро Добрий-Вечір дійсно попрощався з революціями, його гурт із самого заснування жив за власними правилами. І досить непогано жив, адже протримався в полі зору двадцять років. Періодично нагадуючи про себе синглами та різноманітними компіляціями. Згідно слов’янської міфології Вій може вбивати поглядом, але схоже, що однойменний гурт навчився дарувати життя голосом. Вже не перший рік, „Вій” дарує на своєму сайті всі власні музичні доробки для вільного завантаження.
Польові випробовування довели боєздатність нових пісень, тому вже цього четверга у клубі „План Б“ відбулося повторне представлення нового диску.
„Вій” не так часто тішить прихильників живими виступами, але цього літа містифікатори з Сирецьких лісів виступатимуть в останні дні липня на етно-фесті „Свірж“, який цього року перебазувався ближче до столиці та 27-29 серпня на культовому литовському дарк-фольковому івенті „Menuo juodaragis“. Гурт планує презентувати альбом і на клубних майданчиках в рамках клубного туру вже цієї осені.

Скачати нову повнотривалу платівку гурту ВІЙ можна у вільному доступі на офіційному сайті http://www.viyfrom.kiev.ua

Олександра Ahlesya Васильчук
Хочеш відповісти? Авторизуйся!