Як "Ніагара" презентувала свій первісток "Я С.А.М.О.Т.А"

Як "Ніагара" презентувала свій первісток "Я С.А.М.О.Т.А"

| 0 | Розділ: Враження | 14 квітня 2005 15:29

Тепер кожен бажаючий може послухати "Ніагару" не тільки на концертах, а й з колонок свого музичного центру. Для цього треба лише спуститися в підвал театру ляльок та придбати у барі "Ляльки" свійжий й якісний диск улюбленої групи.



Свою платівку група "Ніагара" презентували у відомому усім клубі "Лялька". Прочитати як це відбувалось, інтерв'ю з учасниками групи ви можете з цієї статті.
Презентація власного альбому серед львівських рок-банд явище не таке вже й часте. Взагалі, якщо правдиво, то дуже рідкісне: на пальцях однієї руки можна порахувати молоді якісні львівські команди, які обзавелись своїми альбомами. Чому власне так виходить? Причин багато: це відсутність коштів і некомерційність андеграундної музики та небажання “великих дядьків шоубізу” дати місце під сонцем неформатним, нештампованим колективам.

Та мова зараз не про це. Невідомо якими силами, але стовідсотково завдяки підтримці своїх фанатів та людей, котрим небайдужа їхня творчість, в суботу 9 квітня гурт Ніагара презентував публіці свого первістка. Первісток має назву “Я С.А.М.О.Т.А” і складається з 16 пісень, третина з яких є цілком новими композиціями, а решта - давно улюблені та усім відомі хіти гурту ( “Мало”, “Кроками”, “Порване життя” тощо).

З самого початку виступу Віка & Со зізналися, що дуже переживали з приводу презентації: чи сприймуть у рідному місті, в рідній Ляльці їхній сольний виступ, чи зуміють оцінити усі зусилля, які були витрачені на створення альбому. Публіка виправдала довіру. Так, хоча й натовпу та великого аншлагу не спостерігалось, але це аж ніяк не мінус. Людей було рівно стільки, скільки треба: зібрались справжні прихильники творчості Ніагари, які раділи кожній пісні гурту та віддавали у відповідь своє тепло.

Не обійшлося на презентації й без конкурсів на “халявне отримання компакт-дисків”: зі сцени Віка цікавилась у глядачів роком заснування гурту та першим його складом. Я не виграла компакту, бо не знала відповіді… Тому, з цими та іншими запитаннями звернулась до гітариста Ніагари Шатєєва Олексія, відомого на сайті rock.lviv.ua як Lelyk. І от що він мені розповів:

- Почну зі створення гурту. В кінці серпня 2000 року в приміщенні Міського Палацу Культури ім. Г. Хоткевича, в кім. №016 зібрались залишки групи "ТНТ" в особах Глушка Андрія (Глуха) та Ореста Пруса і частина музикантів групи "Inward Path" в особах Шатєєва Олексія (Lelyk) та Павла Корсуна (Карлос). На репетицію була запрошена чарівна дівчинка з факультету журналістики Вікторія Папа (тоді її прізвища ми ще не знали), яка рок-музику в житті не чула! Ну, хіба що Smokee її тато слухав… І тут їй була представлена пісенька групи Pantera в нашому виконанні. Такого жаху у її очах я ще не бачив ніколи. Ось так і почалась Ніагара…

- Запис власного альбому це вагомий крок для гурту. Як довго ви до цього йшли?

- До запису альбому “Я с.а.м.о.т.а” йшли весь цей час, точніше, просто прийшов час, коли треба було зафіксувати і підсумувати нашу творчість за всі ці роки. Настав момент, коли процес формування складу та стилю гурту став на тверді ноги.
“Я с.а.м.о.т.а” - це перший повноцінний альбом, в який увійшло 16 найкращих (на нашу думку) треків за період існування Ніагари. Плюс, окрім цього, ми намагались витримати альбом в одному стилістичному напрямку. Здається, це вдалось. Принаймі я його слухаю на одному диханні.


- Де здійснено запис альбому?

- Запис альбому здійснений у молодій та прогресивній львівський студії, яка називається EFStudio. Фактично ми і були першопроходцями, які наважились на співпрацю з цими людьми. Думаю, після нас підуть й інші. Про якість запису можете судити самі. Координати EFS є на нашому компакт диску. Всі диски для презентації були видані власними силами не без допомоги наших добрих друзів.

- Які враження від самої презентації?

- Звичайно, нервових клітин було витрачено неМАЛО… Наприклад, компакти і поліграфію я забирав в день презентації і не було 100% гарантії, що вони будуть готові вчасно. Але слава Богу все встигли. Плюс ще зовнішні обставини, які наклались на наш виступ: це піст та траур у зв’язку зі смертю Папи Іоана Павла II. Все-таки ми вваажаємо, що частина людей не прийшла саме з цього приводу. А всім, хто прийшов, ще раз величезне “Дякую!!!”. Все це робилось саме для ВАС. І можу від всіх нас сказати, що ми отримали від всього цього дійства повну сатисфакцію!

- Яким чином вдалося налаштувати звук в Ляльці на досить високий рівень?

- З апаратом нам допомогла фірма TVD, магазин "Елтон", та звукорежисер вищезгаданої EFStudio. За рахунок цього ми і досягли досить пристойного, як на Ляльку, звуку.

- Як щодо планів на майбутнє?

- В найближчих планах тиражування на лейблі та розповсюдження диску по всій Україні. І, звичайно ж підготовка нового матеріалу та концерти, концерти, концерти. Все заради ВАС…

І на сам кінець. Окремі подяки Сокалю Сергію Мар'яновичу (TVD), Альбокрінову Льоші та Боднару Андрію (Галбланк), Єфімову Сергію(EFStudio), Юрію Кіту, Роману
Лозинському, Віктору Шереметі (звукорежисери), всій Ляльці та всім нашим
друзям і шанувальникам. Чекайте на нові сюрпризи від Ніагари та слухайте якісну музику!


Ось так відбулась презентація першого альбому гурту Ніагара “Я С.А.М.О.Т.А”. І хоч говорять, що “перший млинець завжди комом”, у випадку Ніагари ця аксіома не
виправдалась! Не даремно ж, правила існують для того, щоб їх порушувати :)


PS: усім молодим талановим львівським гуртам бажаємо брати приклад з Ніагари і якнайшвидше розроджуватись своїми власними дітищами!

Фотки: Карлос "Ніагара" (вигляд з залу)"Ніагара" (вигляд з залу 2) "Ніагара" (вигляд зі сторони) Задоволена публіка Віка
Хочеш відповісти? Авторизуйся!