Інтерв`ю з вокалістом групи "Інкунабула" журналу "Експрес Кул"

Інтерв`ю з вокалістом групи "Інкунабула" журналу "Експрес Кул"

| 0 | Розділ: Інше | 17 січня 2005 17:53

Інкунабула - одні з тих хто є серед нової хвилі львівської рок музики. Вони створились лише пів року назад, але вже встигли показати себе на багатьох концертах. Серед них виступ під час помаранчевої революції на майдані Незалежності в рамках фестивалю "Рок-Екзистенція". Читайте інтерв'ю з вокалістом Юрком Козієм.
-- Ми створилися в квiтнi цього року. На той час я грав в групi "Далi…" i паралельно ще у двох групах, поки не вирiшив зосередитися на "Iнкунабулi" i всi творчi сили вiддавати тiльки їй. Що з того вийшло, люди можуть почути на наших концертах або iз записiв.

-- Недавно ви пройшли вiдбiр на фестиваль "Рок Екзистенцiя". Що ти розкажеш про цей фестиваль i про те, як ви туди потрапили?

-- Вирiшили записати "демку" -- чотири пiснi -- до цього фестивалю, причому зовсiм нi на що не сподiвались. Однак запис передали через знайомих до Києва i потiм були дуже враженi результатами.Ранiше, за час нашої участi в iнших групах (а це близько 6 рокiв) нiхто нiколи нiкуди не проходив, ми вперто "топтались" на вiдбiркових турах, а тепер таке визнання додало нам вiри в себе та творчої наснаги.

До речi, коли я починаю розповiдати киянам про нашу групу, вони кажуть: "Так-так, ми вже чули…" Я вiдповiдаю: "Ви щось плутаєте, ми iснуємо надто мало часу, ви не могли про нас чути". Але iнформацiя поширюється таки швидко… I це значить, що ми працюємо у правильному напрямку!

-- Головний продюсер "Рок Екзистенцiї" наголошував на тому, що до участi в фестивалi добиралися лише групи з оригiнальною музикою та якiсними текстами. Що ти сам скажеш про тексти й музику, якi ви створюєте?

-- Що вiдчуваю, те й пишу. Хоча про любов ми не спiваємо. :) До трьох пiсень тексти нам написав друг групи -- Назар Панчишин. Ми ж здебiльшого концентруємося на музицi, яку пишемо з Максом. На репетицiї хтось якусь iдейку подає, разом її обробляємо, i виходить те, що називається пiснями "Iнкунабули". Стараємося, щоб музика була особливою i разом з тим давала "драйв", який на концертах акумулюється в шалену енергетику. Як наслiдок -- нашi живi виступи подобаються навiть людям, далеким вiд важкої музики.

-- Чи не плануєте найближчим часом подати свої записи на радiостанцiї?

-- Ми-то хочемо… Проте наша музика є не дуже форматна для наших радiостанцiй. Хоча десь вночi могли б i прокрутити якось. :) На виступi у Тернополi, зокрема, мене здивувало, що половина залу спiвала мало не кожну пiсню групи "Флiт" з Iвано-Франкiвська, я ж про цю групу вперше почув саме там. Звiдки ж вони її знали? Виявляється, хлопцi з "Флiта" записали альбом, який в Тернополi досить активно крутиться на радiо, А от у Львовi радiостанцiї не дуже сприяють у просуваннi молодим гуртам.

-- "Iнкунабула" -- гарне слово, але хотiлось би знати i його сенс…

-- Слово справдi гарне. Нам спочатку сподобалося саме звучання назви. З латини воно перекладається як "колиска", але "iнкунабулами" називалися ще першi друкованi книжки, тому не треба думати, що це слово якесь зовсiм не українське. Я запропонував, а всi сказали: "О'кей! Хай буде "Iнкунабула"!" Може, це й заскладне слово, але ми вирiшили примусити людей таки запам'ятати його!

-- Чи вважаєш якiсь групи вашими конкурентами?

-- Є групи, якi грають у схожому напрямку. Тобто конкурентнi гурти є, але конкуренцiї як явища в нас немає. Загалом це пов'язане з тим, що нема добре розвиненого шоу-бiзнесу. А ще ринку, якого у Львовi взагалi не iснує. Але мiнiмальний прогрес вже вiдчувається. Наприклад, ранiше при органiзацiї концертiв шукали гурти, яким можна не платити грошей. Таким чином органiзатори грiли собi руки. Тепер же багато хто вимагає гонорари, але технiчний рiвень концертiв досi далеко не найвищий.

-- Якi в вас плани на майбутнє?

-- Планую й надалi просувати свою групу, а в групи є плани розвиватися. Ми записали вже 11 пiсень, тому невдовзi будемо вже думати, щоб їх достойно увiковiчнити. Ще не в альбомi, бо для альбома ми поставили дуже високу планку якостi. Запис i видання якiсного диска вимагає коштiв, яких наразi немає. Тож поки що ми шукаємо меценатiв, спонсорiв, якi допоможуть хорошiй групi видати пристойний альбом.
Хочеш відповісти? Авторизуйся!