Музика Свободи у “Ляльці”

Музика Свободи у “Ляльці”

| 0 | Розділ: Враження | 15 листопада 2004 23:36

„Сьогоднішній концерт буде меланхолійним, сентиментальним, а потім ще раз меланхолійним”, - зауважив перед початком акції „Музика свободи” у клубі „Лялька” один з її учасників музикант Михайло Барбара. Втім, хоча музика, яку того вечора численній публіці запропонували „Мертвий Півень” та харківський джазовий колектив „ ANNO DOMINI ”, справді вирізнялася романтичністю та схильністю до сентиментів, привід для цього концерту носив радше соціальний характер. Своєю музикою ці два гурти виступили за права людини, і відповідно, проти насильства та катування громадян міліцією та порушення їхніх прав у армії.


Ця акція відбулася у Львові за сприяння Гуманітарної студії „Хвиля”, яка отримала грант від організації „Американської ради з міжнародної освіти ACTR / ACCELS ” і Мистецького об'єднання „Дзиґа”. Загалом проект охопив три міста: перед відвідинами Львова, 9 листопада, музиканти дали концерт у Харкові, а незабаром збираються виступити у Києві.

• Ми протестуємо проти незаконних затримань та арештів, проти катувань у міліції, - розповідав продюсер, автор текстів та музики „ ANNO DOMINI ” Борис Захаров. - Нашим партнером також є Харківська обласна спілка солдатських матерів. Разом з нею видали пам'ятку призовнику, яка покликана запобігти порушенню прав людини в армії. Також поширюємо листівки та брошури, у яких розповідається як поводитися під час незаконного затримання або арешту.

Львівські поціновувачі доброї джазової музики уже мали змогу почути „ ANNO DOMINI ” у нашому місті. Марина Захарова (вокал) уже виступала сольно у „Ляльці”. А сам колектив, щоправда, у дещо іншому складі, позаминулоріч грав на фестивалі „Флюгери Львова”. Любителі джазу добре знають Марину Захарову і за співпрацею з ізраїльським гітаристом Дмитром Гореліком. Цього разу вона виступала у дуеті із Орханом Агабековим (перкусія).

Серед іншого, „ ANNO DOMINI ” роблять джазові обробки ромських та українських народних пісень. Минулої весни побачив світ їхній другий альбом „У фокусі часу”. Гурт навіть зняв відео кліп на однойменну пісню аудіорелізу, який нетривалий час крутили загальнонаціональні канали України.

А нещодавно вони повернулися з гастролей Ізраїлем, де дали 12 концертів. Цікаво, що подружжя Захарових постійно бере на гастролі свою дворічну донечку. І у „Ляльці” вона стала наймолодшою слухачкою музики, яку творять батьки.

Виступу „Мертвого Півня” публіка чекала аж ніяк не менше. І вітала „півнів” такими ж несамовитими оваціями як і „ ANNO DOMINI ”. До слова, слід відмітити, що давненько у „Ляльці” не траплялося такого скупчення народу. А „півні”, хоч є уродженцями Львова, останні кілька років з концертами бувають у рідному місті не так уже й часто. Адже нині кожен з них займається власними проектами. Проте у перервах між кипучою діяльністю вони все ж зуміли зібратися разом і записати дві нових речі з „Пісень для „Мертвого Півня” Юрія Андруховича. Хоча на концерті „Музики свободи” присутнім почути їх не судилося. Гурт виступав неповним складом, без Олега (Джона) Сука, а зробити акустичні версії нових речей хлопці не встигли. Але, схоже, „півням” і не хотілося грати „важких” речей. Адже того вечора Михайло Барбара, вокаліст „Мертвого Півня” святкував день народження - йому виповнилося 33 роки (принагідно вітаємо і цілуємо в обидві щічки). Тому програма була відповідною. „Побільше спогадів з дитинства в контексті мого Дня народження”, - як зауважив Барбара.
Хочеш відповісти? Авторизуйся!