Готичний фестиваль Некрополіс : Чорна ліра. Як це було.

Готичний фестиваль Некрополіс : Чорна ліра. Як це було.

| 0 | Розділ: Враження | 17 вересня 2004 17:22

11-12 вересня у Збаразькому замку проходив перший у Україні готичний фестиваль. Фест відбувався два дні (точніше навіть дві ночі) та був максимально концентрованим в програмі. Своїми виступами порадували кращі українські готичні гурти, а також гість з Польщі - Fading colours. Отож далі читайте точніше про кожен день фестивалю.
День перший.



Насамперед приємно здивувала погода, яка помітно покращилась саме на цих два дні, отже можна було сподіватись, що приїхати на фест наважиться значно більша кількість публіки.



Доїхали до Збаража ми пів на шосту, що, як виявилось, було занадто рано. Доїзд виявився максимально простим та без особливих пригод - до Тернополя електричкою, а звідти маршрутівкою за 20-30 хв до Збаражу.



Приїхавши до маленького містечка одразу можна було побачити купки людей в чорному нестандартної зовнішності, що яскаво виділялись з-поміж сірості навколишнього середовища, та офигівші погляди місцевих жителів. При підході до замку середня кількість людей в чорному на квадратний метр стала суттєво збільшуватись поки не досягла свого апогею у вишуканому дворику перед замковим палацем. У парку навколо мурів також можна було побачити численних представників готичних субкультур, зокрема можна було поспостерігати за тренуванням тернопільських рольовиків (толкієністів).



В перший день багато людей були розчаровані відсутністю декількох групи : Reactor, Бурдон та Кому вниз. Відсутність останніх найбільше розчарувала більшість людей.



Саме собою, що в 18.00 (як було вказано в прес-релізі) фестиваль не розпочався, а затягнувся початок до 19.30 тоді розпочали на прохання ICTV, які вже в 20.00 мали б їхати до Києва.



Відкриття.



Організатор фестивалю Роман Нагуляк запросив темно-готичну братію до дворику замку, куди в цей час саме падала тінь від замкового палацу і де вже вдруге в тіні замку відкривав фестиваль львівський акустичний гурт "Замкова тінь". Гурт заграв свій записаний "Середньовічний цикл", а також дві нові пісні з циклу "Народження, сім доріг, смерть та воскресіння Ієроніма.". Було помітно, що акустично-медитативна фолькова музика з незвичайим набором інструментів явно притягувала любителів чогось неординарного та експерементального, так як послухати вживу гурт зібралась досить велика кількість людей, що обступили музикантів півколом. Під кінець гурт заграв на "біс" свою найдовшу (10-11 хв) пісню "Із середньовічних мотивів. Заспів" чим і завершив під оплески свій вступ.



Після виступу "Замкової тіні" свято перенеслось у казимати замку де тепер знаходиться кав'ярня "Легенда". Там саме розпочинав свою програму відомий своєю повною несамовитістю гурт "Zsuf". Склад гурту : гітара, вокал, клавіші. Дивна електронна музика … чи то б пак не музика .. . в одному з інтерв'ю вони признались, що воліють йти до антимузики. Отож це такий собі нойз-індастріал-ембіент з найменшим натяком на мелодійність, швидше відчуття, що вводили людей в транс, а декого через це несамовито виводили з себе. Загалом це треба почути!



Після музичних формацій продовжувати вечір взялись готичні ді-джеї, що змінювали одне одного до шостої ранку.



День другий.



З самого ранку почалось монтування сцени на якій ввечері мали з'явитись гурти яких впевнено пиписали до готики організатори дійства. Людей готичної зовнішньості тепер знайти було майже неможливо. Справжні готи вдень сплять! :)



Десь близько 16.30 вже можна було почути перші звуки саундчеку на якому по черзі спробували себе всі гурти.



Приблизно о шостій вечора на сцену піднявся Роман Нагуляк і урочисто відкрив другий день фестивалю.



Першою на сцену вийшла зовсім молода група "Realm of Desire", що грала павер метал. Музиканти ще перед виступом розповідали, що захоплюються Nighwish проте самим їм ще досить далеко до них… Вокал в вокалістки явно не оперний і, чи то через погану визвучку в моніторах, чи то через недосвідченість, дівчина часто просто кричала в мікрофон, забуваючи про ноти, музику, мелодію…



Другими на сцену вийшла "стара" і відома в певних колах група "Ті, що падають вгору". Гурт, що існує вже сім років і впевнено почував себе на сцені де інші жалілись на погану чутність, звучав просто фантастично! Легка приємно-депресивна музика з елементами фольку та на диво чистим вокалом, що чимось нагадує "The Crandberries" та "Skunk anansie" зачепила мабуть кожного хто був в цей час в мурах замку.



Далі гурти передавали естафету концерту.



"Холодне сонце" - припопсований лав-метал. З точки зору рок-музики то хлопцям бракує зіграності… таке враження, що музика не щира і її ніби витискають з себе… на відміну від попередньої групи.



"Zsuf" - виступ не набагато відрізнявся від першого дня хіба мабуть тим, що під час виступу на великому екрані біля сцени ввімкнули відеоряд. Повторний вступ мабуть можна пояснити тим, що з програми вийшли "Reactor" та "Кому вниз" і потрібно було "вбити" час.



"Вінки" - готично-депресивний фольк-індастріал. Справді пофесійна група, що відрізняється якісно вокалом та цілком незвичайним саундом. Після прослуховування та перегляду відеоряду зриває дах серйозно і на довго :)



"Gray/Scale" - Гурт у складі вокаліста та клавішника з англомовними текстами грав темний різновид поп-музики. Публіка дуже тепло прийняла цей гурт про що свідчило хоча б те, що вони грали на "біс".



"Audi sile" - готичний індастріал. Чимось схожий на "Вінки" проте без фольку та депресії. Виступ гурту складався з двох частин : перша - була більш схожа на індастріал, у другій частині до гурту приєдналася вокалістка та вілоончелістка і музика стала більш романтичною та думовою.




Нарешті черга підійшла до хедлайнерів фестивалю - "Fading Colours". Гурт з Польщі, який більшість публіки чула вперше, завершував це дійство тренсовими награннями та приємним голосом вокалістки. Дарма, що в їхньому виступі було мало готичності, публіка незважаючи на це отримала задоволення від їхньої розслабляючої музики яка підкріплювалась різноманітними переходами кольорів на екрані.



Оживили розслаблену кольоропереходом публіку св'ятковим феєрверком, після чого всіх запросили в кав'ярню "Легенда" на продовження дійства за участю ді-джеїв.



На закінчення :



Загалом фестиваль пройшов на досить високому рівні, якщо не враховувати дрібних нюансів які на перший раз було важко передбачити. Навколо панувала домашня та приємна обстановка навіть за досить великої кількості публіки. Наразі очікуємо наступного фестивалю який як обіцяють організатори має відбутися наступного року.



Фотографії взято з сайту http://gothundead.com
Хочеш відповісти? Авторизуйся!