Нехай живе у серцях славетний Бульба! Звіт про фестиваль "Тарас Бульба 2004"

Нехай живе у серцях славетний Бульба! Звіт про фестиваль "Тарас Бульба 2004"

| 0 | Розділ: Враження | 20 липня 2004 19:00

Цього року "славетний Бульба" знову прогримів на повну потужність у місті Дубно! Фестивалили три дні, що надовго заляже у пам'яті гостей та учасників фестивалю! Отож читайте про фестиваль, результати та враження з цього дійства, дивіться фото і жалкуйте якщо вас там не було :)



День перший.

Одразу при приїзді ми кинулись на звуки фесту, які було чути за декілька кілометрів. Пройшовши таким чином пів міста можна було скласти певне уявлення про нього, але про це пізніше.
Щодо поживання то варіантів було не багато : наметове містечко, гуртожиток від училища культури, шукати хату в місцевих жителів. Ми обрали варіант нумер 2 - гуртожиток, що виявився досить таким нормальним - 15 грн за 2 дні з людини.

Перший день фестивалю обіцяв бути найбільш масовим з боку музикантів що виступали, так як виступали в перший день всі гурти що пройшли попередній відбір. Таких гуртів виявилось 36 і виконували вони по 2 пісні, тому прослухати і запам'ятати кожного мені не вдалось, запам'ятались лише : Атмосфера і Нетрі (мабуть, через те, що їх представили як львівських), Тінь сонця (чув про них). Я навмисне не пишу про тих хто запам'ятався мені і подальшими виступами, так як таким чином можна перелічити всіх переможців вже після першого туру :)

Перший тур затягнувся майже до 12 години хоч почався він близько 15…

Приємним виявилось те, що крім великої сцени фестивалю активно концертувала й сейшенувала мала сцена бару "Альт". Там можна було почути гурти у всій своїй красі, так як виконували вони значно більше пісень ніж на великій сцені та могли відійти від деяких умов фестивалю. Так ми стали всідками виступу групи "Царство небесное", що заграли досить багато пісень в різних стильових обробках.

Отже перший день був мабуть найбільш повним і цікавим в музичному плані.

День другий

Другий день почався ще близько першої ночі в кімнаті "Оратанії" де вони справляли вдалий виступ в першому турі фестивалю…
Зранку я почув (а потім і побачив) про наслідки роботи місцевих правоохоронних органів… декількох людей так побили, що один з них попав до лікарні…

Також я зустрів Льошу з "Карни" який розповів, що плани щодо переїзду гурту до Києва наразі дуже розмиті і не чіткі… і поки гурт залишається у Івано-Франківську.
Після Льоші я одразу побачив Андрія Диркача (в народі Дирчик і теперішній гітарист "Оратанії"), що спростував чутки про те, що "Тостер" розвалився.

Офіційно ж другий день фесту почався о 18.00 виступом гуртів що пройшли в другий тур фестивалю. Таких гуртів було 16 серед них були і "Оратанія". Цього разу гурти вже грали по три пісні і публіка вже приблизно знала можливості гуртів та коли саме потрібно бути під сценою, а коли можна піти попити пива :)

Першими того дня виступала дезова група, що пройшла львівський відбірковий тур - Globalized Abstruse. На цю групу зібралась досить велика кількість публіки яка гарчала гроулінгом та скрімом, допомагаючи двом вокалістам. Музиканти відіграли настільки драйвово і потужно, що з "широких народних мас" ще довго лунали вигуки "М'ясо!".

Наступний порядок виступів згадати важко через все ще велику кількість виступаючих. Цього разу запам'яталась група Перлина Степу (Київ), бо вокаліст був якось неординарно вдягнутий (дивіться фотку), хоч зіграли вони гірше ніж попереднього дня. Також запам'яталась група "Смур" (Гадяч, Полтавська обл.)чи то через попсово-кольорові расточки вокаліста, чо то через те, що наприкінці їхнього виступу раптово вимкнулась основна апаратура і залишились лише монітори, проте це не завадило їм дограти програму до кінця. Група запам'яталась також багатьом моїм знайомим, що були на їх виступі в "Альті" на третій день фесту.

Найбільшого розпалу другий концертний день набув під час виступу київського гурту "Трутні". Старші дядьки заграли старий і добрий хард-рок, "порвавши" таким чином численну публіку. Після трьох пісень "народ" вимагав виступу "на біс" і "добре" жюрі дозволило заграти ще 2 пісні! Здаєтся одного з переможців можна було назвати вже зараз :)

…Я знову побачив "роботу" (якщо це можна так назвати) місцевої міліції. В воронок з купкою алкашів і місцевих "гопників" заводили тверезого Льошу (вокаліст Карни), дивно як після перебування в руках міліції він на наступний день виглядав неушкодженим… мабуть, бейджик "Гість фестивалю" дав певні привілегії і Льоші добряче пощастило.

Концерт завершився приблизно о 23.00 після чого настало "щастя" (не рок-гурт!) для місцевих жителів - конкурс "Міс (не пам'ятаю точно чого)", що супроводжувався попсовими співами і музикою!

День третій

Сьогодні мало бути найбільш цікаво:
1. Відбувалась прес-конференція на якій офіційно були оголошені результати фесту.
2. Гала-концерт за участю переможців та учасників дійства.
3. Доїзд додому в переповненій електричці %)

Ранок після "безсонної" ночі почався о 12 годині… особливих подій зранку не було тому перейду до прес-конференції.

Прес-конференція

На прес-конференції були присутні жюрі та дирекція фестивалю, а також мер міста Дубно.

Першим ділом були оголошені результати :

Гран прі :

"Оркестр Янки Козир" \Київ\

Перша премія :

"Трутні" \Київ\

Друга премія :

"Cord on" \Виноградів\
"Странные дети" \Білозерськ, Донецька обл.\

Третя премія :

"Оратанія" \Львів\
"Globalized Abstruse" \Бурштин\

Дипломанти : "Pins"\Кременчуг\, "Thetis"\Дрогобич\, "Царство небесное" \Стаханов, Луганська обл.\, "Тенета"

Основними критеріями відбору були : оригінальність, яскравість, ідеї, та вміння це все реалізувати.

"Оркестр Янки Козир" жюрі охарактеризувало як "бомбу" яка б мала величезний успіх на заході, проте в нашій "фанерно-попсовій країні" (фраза О.Євтушенка) залишається чекати кращих часів.

Жюрі фестивалю повідомило, що цього року клас груп набагато вищий. Це часто пов'язано з тим що багато груп готувалися цілий рік конкретно до фестивалю. Також жюрі порадувало те, що багато груп (переважно з східної України) пишуть тексти одразу на українській мові, раніше часто просто перекладали текст від чого втрачалась його оригінальність і енергія.

Значно змінилось ставлення місцевих жителів до фестивалю. Люди все частіше з симпатією ставились до кольорово-патлатої купи гостей, хоча по місту все одно ходила мулька, що всю цю купу тре вивезти за місто і переїхати трактором :)

Організатори фесту наразі піднімають питання про продюсування груп-переможців. але наразі не можуть цього гарантувати. За їх словами фест має визнання і тому звання лауреата на ньому є досить високим і поважним.

Багато було сказано про некорумпованість фесту та його живість та "домашність". В великому місті фест губиться, а в малому все місто працює на фестиваль.

Нажаль запис на фестивалі буде здійснюватись ще не скоро так як з цим є багато проблем, переважно технічного та частково фінансового характеру.

Великим плюсом цьогорічного фестивалю був приїзд двох телеканалів : "1+1", "5 канал". На основі відеоматеріалів знятих цими каналами планується створити невеличкий фільм про фестиваль.

Загалом "Тарас Бульба 2004" вдався непоганим і в наступні роки планується й надалі підвищувати рівень дійства.


Гала-концерт

На гала концерті виступали гості та переможці фесту. Серед гостей фестивалю були "Ейфорія", "The hills", "Карна", "Бард", "Ot Vinta"



"Pins" (дипломанти) - цікава і модна група, що грає якісний психоделічний хардкор з двома вокальними течіями.

"Thetis" (дипломанти) - драйвово модна суміш хард-року, панку. рокабіллі. Супер. Пісню "Мила та де ти?" я наспівував всі три дні.

"Царство небесное" (дипломанти) - легка і приємна суміш фанку, реггі, психоделії та панку. Особисто мені більше сподобалось слухати їх в теплій обстановці бару "Альт".

"Тенета" (дипломанти) - чуваки грають досить круто. Це була єдина група з секцією духових більшою ніж одна людина, що і виділяло їх з-поміж інших. Але про фестиваль відгукувались не вельми добре і в спілкуванні відчувалась дивна самовпевненність…

"Globalized Abstruse" (третя премія) - єдина дезова група на фестивалі через що найбільше запам'яталась публіці. Грали у кращих традиціях "Mobid Angel" та "Cannibal Corpse" часом з схожими на "Carcass" вставками. Якісне і потужне м'ясо до якого більшості груп ще далеко. Вразило вміння грати настільки складну музику і водночас перевертати сцену догори ногами!

"Оратанія" (третя премія) - якісний попсовий хардкор. Поміж інших переможців виглядали "дітьми".

"Странные дети" (друга премія) - супер-група з вокалісткою на чолі. Досить схожа на львівську "Ніагару". Пісня "Я тебе хочу!" просто "підривала" публіку!

"Cord on" (друга премія) - ще одна супер-група що була володарем першої премії минулого року. Високоякісний драйв + закарпатські мотиви = ВИБУХ! Великим плюсом гурту було те що вони змінювали програму у кожному турі! Таким чином не було повторів три дні підряд навідміну від інших гуртів.

"Трутні" (перша премія) - старі рок-н-рольщики. Грають хард-рок поібний на AC/DC. Дуже круто і якісно!

"Оркестр Янки Козир" (гран прі) - містично-загадково-фолькова група. Костюми, гра світла, цікаві фолькові мелодії та неперевершений голос вокалістки - ось що привело їх то головної нагороди.

Не можу не згадати про оригінальний виступ гостей фестивалю "The Hills". Вони заграли кавер на відомо-попсову пісню "Satisfaction"!

Після гала-концерту публіка поволі почала розбрідатися додому, що зробили і ми, забираючи з собою купу вражень та емоцій!

Купа фоток :

Загальні фотки:
представник львівської публіки, публіка, розмальований хлопчина(доблесна міліція заставила його помити обличчя), шара зі Львова, ідилія

Фотки з прес-конференції :
прес конференція, Олександр Євтушенко та Нікмен

Фотки груп :
Pins (вокал), Pins, Pins (вокал №2), Pins, Thetis, Teneta, Teneta (вокал), Странные дети, Globalized Abstruse, Globalized Abstruse, Оратанія, Оратанія, Оратанія, Cord on, Cord on, Cord on
Хочеш відповісти? Авторизуйся!