John Doan та гітара-арфа

| 14 | Розділ: Враження | 7 травня 2012 12:48



Вчора був на концерті американського гітариста Джона Доена в Будинну органної та камерної музики.
Побачив афіші, на яких був зображений такий аристократичний дядько з дивним іструментом й подумав, що варто піти.
Квитки в касі були по 20 грн (sic!!!). Ну, але "львів'яни і гості міста", звісно, віддали перевагу цілком безкоштовному концерту гурту "Тік". Це я утрірую, бо ясно, шо то різна цільова авдиторія.
В залі була десь сотня-півтори людей, з них немала частина туристів.
Виступ вдався суперовий. Спочатку виступав інший американець - Джей Бікі, здається, його звали. Грав він теж на гітарі-арфі, а також багато про неї розповідав. Говоріння в цій частині виступу було трохи забагато, але це можна пояснити педагогічною діяльністю містера Бікі. Зокрема, Джей повідомив, що гітару-арфу вони з Доеном придумали давно, і шукали місце та майстра, який би її зміг виготовити. Звучання такої гітари, як їм здавалося, мало би нагадувати бандуру, тому вони домовилися із львівською фабрикою "Трембіта", і ті їм виготовили перші такі інструменти.
На концерті Бікі та Доен грали на двох різних гітарах. Одна подібна на ту, що на фотці згори - з відкритими басовими струнами. Друга оця:

Зараз йде мова про серійне виробництво гітари-арфи у Львові.
Бікі виконав парочку американських кантрі композицій та акомпонував місцевим вокалістам ("Черемшина", якийсь італійський романс, Let It Be).
Доен грав віртуозно. Зробив акцент на кельтський мотивах, з якими випустив декілька дисків. Також виконав "Щедрик", Amazing Grace та Puple Haze Джимі Гендрикса.
Потім можна було купити CD та DVD Доена, що я і зробив.
Отакий от концерт.
Хочеш відповісти? Авторизуйся!