Президент помер. І то не один.

| 39 | Розділ: Офтоп | 19 грудня 2011 18:10

Наш сайт, як правило, оперативно реагує на важливі для світової цивілізації події. На вихідних таких сталося мінімум дві. Події сумні, виходячи із чисто людських позицій. Але ж не все так просто. Маю на увазі смерті знакових для ХХ століття особистостей - Вацлава Гавела та Кім Чен Іра.
Лідери своїх країн, які представляли кардинально різні моделі суспільства та держави. Вацлав Гавел був відомим чеським драматургом, дисидентом, після Празької весни неодноразово заарештовувався режимом. Після Оксамитової революції 1989 року Гавела обрали президентом Чехословаччини, а 1993 року - незалежної Чехії.



Гавел став одним із рідкісних прикладів успішного президента митця і гуманітарія. Він керував Чехією 10 років до 2003 р. Помер 18 грудня 2011 року у віці 75 років, залишившись символом відродження та свободи не тільки для чехів, а й для всієї Європи.

Кім Чен Ір був антиподом Гавела. Спадкоємний диктатор, син "великого вождя" Кім Ір Сена, перейняв одноосібне керівництво Північною Кореєю після смерті батька у 1994 році. Оголосив у країні трирічний траур і продовжив культ особи, цього разу власної. Північна Корея останні 17 років і далі залишалася відсталою країною, цілком ізольованою від решти світу.
Як і батько, Кім Чен Ір помер від серцевого нападу. Це сталося 17 грудня в особистому поїзді лідера північних корейців. Два дні про його смерть в країні офіційно не оголошували. Мабуть чекали, що воскресне. Наступником оголосили сина Кім Чжон Ина, але це не стримало народ від істерики та ридань.
Хочеш відповісти? Авторизуйся!