Звіт з другого дня фестивалю «Global East Rock Festival 2010»

Звіт з другого дня фестивалю «Global East Rock Festival 2010»

| 46 | Розділ: Враження | 7 вересня 2010 18:59

Нижче піде розмова присвячена другому дню фестивалю Global East Rock Festival 2010, який проходив на території спорткомплексу “Чайка”, що в Києві.



“I remember the future. A new beginning of time…”


Насправді, я довго думав про те, з чого почати даний звіт. Але, оскільки нічого путнього в голову не прийшло, то й вирішив почати його з фрази, яка щойно прозвучала в моїх колонках. Зрештою, вона, як на мене, найкраще відображає те чим є Global East Rock Festival, а саме фестивалем, що вже встановив планку для подібних заходів.


“Встречают по одежке, провожают по уму”


Як театр починається з вішака, так і будь-який фестиваль має свою властиву, немузичну особливість, яку починаєш помічати, як правило, лише тоді, коли щось не так. На превеликий жаль, минулого року на Глобал потрапити не вдалось, тому і говорити про нього не можу. Проте, організація Global East 2010 особисто мене м`яко кажучи приємно вразила.
Першим, що відразу ж кинулось у вічі, так це охорона та обслуговуючий подію персонал загалом. Охорона не нагадувала ту хамовиту минулорічну «пророківську», яка тоді більше скидалась на кримінальний елемент, а не на захисників порядку. На Global East 2010 вона буа досить чисельна, проте не створювала незручностей для відвідувачів дійства (як це часто буває). А за чистотою безпосередньо фестивальної території стежила ціла армія прибиральників, які мов мурахи бігали туди-сюди. Щоб закінчити обговорення інфраструктури фестивалю варто згадати, що на території, де він відбувався було декілька точок (навіть не точок, а зон) з польовою кухнею, де за відносно невеликі гроші можна було повноцінно поїсти та зігрітись кавою, чаєм чи просто випити пива. Біотуалетів, камер схову, а також сцен, на яких виступали групи, теж було вдосталь :) Загалом, як сказав один з відвідувачів фестивалю: «Якщо Wacken з його 70 тисячною аудиторією це фактично місто, то Глобал повноцінне смт». Тому побажаємо останньому ширшати і крашати :)


“When the music's over . Turn out the lights”



Саме відсутність світла (за словами обслуговуючого персоналу) була причиною того, що початок концерту відтермінувався на декілька годин. Хоча, напевно, воно і на краще, тому що весь цей час лив сильний, холодний дощ, який остаточно відступив після виступу шведів Sabaton. Мінусом можна вважати те, що сетліст кожної з груп «схуднув» десь на 20 хв. Але, беззаперечний позитив, що всі групи виступили, і нікого не вирізали (що теж зрештою деколи має місце).
Концерт відбувався на двох сценах, за принципом «ти виступаєш - я готуюсь», тому і не було затримок з саундчеком (хіба що з Venom були).
А тепер, безпосередньо, до груп, що виступали на фестивалі. Першими були латвійці Preternatural , які грали суміш melodic death та black metal. Сказати про виступ даної команди фактично нічого не можу, оскільки чекав на виступ шведів Sabaton. Ну, а те що почув, особливо не вразило.
За ними на сцену вийшли номінанти премії Grammi шведи Sabaton (war metal / power metal). До слова, вони мали бути третіми, але напевно через затримку, а можливоі за якісь інші причини вийшли другими. Своїми величними піснями, присв`яченими війнам, військовим конфліктам та людям, які мають до цього відношення, своєю маршевою ритмікою команда буквально запалила натовп. І навіть сильний дощ не зміг згасити цей «вогонь». Одяг учасників групи, поведінка на сцені, позитивний настрій та жарти (!!!) українською та англійською (в тому числі і на автограф-сесії), підкидання мікрофона – все це зробило свою справу. Справедливим буде твердженням, що Sabaton стали улюбленцями дня! А для тих, хто почув їх вперше – справжнім відкриттям. Група грала такі свої хіти як: Attero Dominatus, Primo Victoria, Panzer Battalion, Cliffs of Gallipoli, Metal Machine, Saboteurs, Panzerkampf та ін. Не дивно, що після їх виступу дощ відступив : ) Дуже шкода, що не прозвучала пісня The Final Solution з нового альбому.
Eluveitie – (folk / pagan metal) група з Швейцарії, яка вийшла на сцену третьою. Веселі кельтські мотиви в купі з важкою гітарою зробили своє. Як наслідок – посмішки в присутніх, танці та спроби масштабного circle pit (стараннями фронтмена Chrigel Glanzmann). Звучали пісні Thousandfold, Slanias Song, Inis Mona, Tegernakô (нереально круто звучить вживу) та ін.
Sirenia, яка вийшла на сцену після них були, як на мене, своєрідний «гальмом» (в хорошому сенсі цього слова) дня. Просто темп дещо впав. Від себе подякую групі за те, що почув Meridian з улюбленого мною альбому At Sixes And Sevens. Та й слід відзначити, що вживу Sirenia звучить важче, ніж на записах. Після свого виступу Ailyn з радістю позувала на фотокамери ну а Morten був не проти поговорити про свій проект Mortemia.
Якщо під час виступу Sabaton немов по команді «Струнко!» вийшло сонце та перестав падати дощ, то вже перед виступом п`ятої команди небо почала затягувати темрява… І це не дивно, тому що на сцену вийшла легендарна норвезька black metal група – Mayhem! На цих товаришів я чекав з особливим трепетом, оскільки програма Mayhem для мене була цілковитою загадкою. Та й навіть їхній сетліст не брався спрогнозувати. Загалом описати їх виступ можна лише гучними фразами, на кшталт: «танок під шквальним, крижаним вітром з градом та сірчаною кислотою». І це не буде перебільшенням! Забудьте про відео з концертів, бо вони і на соту долю не передають того, що відбувається під час їхнього виступу. Потрібно вживу відчути ту силу звуку, енергетику, ту справді чорну, гнітючу, але водночас величну силу (ніхто і не каже, що вона від добра). Справді є в них щось не від цього світу, щось, що нашаровувалось протягом усього часу існування групи, всіх «темних» історій, які пов`язані з нею. На сцену Attila Csihar (вокаліст) вийшов в рясі священника, зі здоровенним перевернутим на шиї хрестом та трупним гримом на обличчіі. Час від часу «чорний пастор» проводив своєрідний «ритуал»: брав в руки чашу, в яку лив якусь рідину (вино?), підіймав догори, ніби освячуючи, після чого випивав її вміст. Запам`ятався момент, коли Аттіла брав в руки мотузку з петлею, а потім затягував у себе на шиї. Все це відбувалось під нойзові семпли, важкі гітари та громоподібний blast beat Hellhammer`a. Місцями вокал Аттіли йшов кудись в безкінечність та нагадував те, що робить «Скажений Мадяр» в Sunn O))) . Дуже порадувала наявність в сетлісті речей з avant блекових альбомів Chimera та Grand Declaration Of War - швидка зміна розмірів та темпу, ламані ритми, швидкі соляки. Відразу вдалась в знаки технічність та професійність музикантів. Можна їх не любити, але за талант та творчу ідею поважати потрібно. Експерименти експериментами, але і про старі хіти на зразок Pure Fucking Armaggedon, Freezing Moon, Deathcrush не забули. Зійшли зі сцени тихо, без сліз, сопель та обійм, зате під затяжний зловісний сміх Аттіли…
Відразу ж після цього на сцену піднялись шведи Hammerfall, які на початку 90-х – ери популярного тоді grunge, чи не першими встали під стяг power / heavy metal`у, зумівши підняти стиль із руїн та надати йому нове дихання. Багато хто їхав на Глобал лише тому, що Hammerfall там були. І я їх розумію. Описувати насправді дуже важко – одні позитивні емоції! Навіть незначний конфуз на Heeding The Call не зіпсував враження від виступу. Joacim постійно жартував, говорив про схожість шведів, українців та їх прапорів, а похабненький жарт перед піснею Let The Hammer Fall змусив багатьох усміхнутись. Здивувало, що народ знав лише пісні з останніх альбомів, тоді як під «сам смак» переважна більшість просто щось собі наспівувала. Були помічені такі бойовички, як: Means Necessary, Riders Of The Storm, Heeding The Call, Renegade, Blood Bound, Hearts On Fire. А ось за Templars Of Steel, Hammerfall, Never Ever забули… Хоча, звісно, якщо б вони зіграли всі свої хіти, то тоді б шведи точно не потрапили на концерт в Москві, який мав відбутися наступного дня.
Передостанньою групою того дня були німці Oomph! Чи сетліст був складений так, чи шось інше, але складалось враження, що постійно грає одна і та ж пісня лише з іншим текстом – настільки одноманітно було. Особисто, не будучи великим шанувальником їхньої творчості, стояв та відпочивав перед виходом Venom`a. Хоча й радий, що відкрив новий для себе трек Sandmann та почув вживу Gott ist ein Popstar!, але загалом не пішло.


«Black is the night, metal we fight. Power amps set to explode»



Фестивальний день підходив до свого логічного завершення, коли мав вийти хедлайнер другого дня, а саме heavy metal легенди, а заодно і творці black metal, англійська група Venom!
Саме з пісні Black Metal, яка власне і дала початок одноіменному музичному стилю почався концерт бритів. Звучання гітари було побудоване на основі того, що можна було почути на альбомі Hell (перша спільна робота з гітаристом La Rage), тобто крастова гітара з чіткими соло, купою жирних флажолетів (те чого так колись не вистачало треку Rip Ride) плюс перевантажений дісторшеном та фленжером бас Cronos`a. Цікаво, що там буде в новому альбомі, який до речі має вийти ще цього року. А який колоритний La Rage… Суміш Чахлика Невмирущого з пластикою робота Робіка. Сетліст групи включав в себе такі пісні як: Welcome To Hell, Antechrist, Straight To Hell, At War With Satan та ін. Якщо почали концерт з пісні Black Metal, то закінчили його піснею Metal Black. І від себе додам, що дуже радий, що хедом того дня були не Manowar, а Venom.
А тепер в двох словах про так званого Special Surprise Band. Ними була угорська трібют група Kiss Forever. Одяг, грим, бас в формі сокири, а навіть голос, що так схожий на голос Simmons`а – все це змушувало вірити, що перед нами саме Kiss, а не його двійники.
Підсумовуючи скажу, що отримав саме те, чого так довго чекав, а саме - можливість побувати на фестивалі, де будуть відразу чотири мої улюблені групи – Sabaton, Mayhem, HammerFall та Venom. Та й взагалі відчуття нереальності й досі не покидає. Кожна з груп, що були в цей день, варті того, щоб віддати гроші, які просили за квиток, рівно як і право називатись хедом. Єдине, про що шкодую, що не вдалось залишитись на третій день, коли виступали Rotting Christ та Diablo Swing Orchestra.
Хочеться подякувати організаторам за відмінну організацію та сервіс. Якщо і є якісь нюанси, то вони є ніщо в порівнянні з відчуттям свята під назвою Global East Rock Festival!
До зустрічі на Global East 2011!!!


Фото з концерту:


http://photofile.com.ua/users/miklos/96512829/ / - Sabaton
http://photofile.com.ua/users/miklos/96512785/ / - Eluveitie
http://photofile.com.ua/users/miklos/96512878 / - Sirenia
http://photofile.com.ua/users/miklos/96513055 / - Mayhem
http://photofile.com.ua/users/miklos/96513083 / - Dero Goi (Oomph!)

І трішки відео:

http://www.youtube.com/watch?v=XcRo3f91Ux4 Sabaton - Screaming Eagles
http://www.youtube.com/watch?v=bZWJuT4d4D4 Sabaton - Panzer Battalion
http://www.youtube.com/watch?v=mNPGbwvfajk Sabaton - Primo Victoria
http://www.youtube.com/watch?v=TkIfyA5GTLk Sabaton - Metal Machine
http://www.youtube.com/watch?v=mcSxZ4lqlqA Eluveitie - Inis Mona
Хочеш відповісти? Авторизуйся!

feel4you | 07.09.10 19:53:19 | #

Був там! І підписуюсь під кожним словом =) Long live metal!

Miklos | 07.09.10 21:23:54 | #

d|D | 07.09.10 20:05:14 | #

Скажу так було дуже круто !))) декілька мінусів з погодою цінами і тим що довго пускали в середину, хоча я стиг зайти досить скоро… і потрапив на всіх ).

Групи які реально порвали, Eluveitie, Cruachan, Rotting Christ, Mnemic, Sabbaton, Dark Tranquility. Кожна з них показала що таке справжня музика, і професіоналізм. Круа і елуветі взяли атмосферую і просто дикою енергетикою, яка зачіпила всіх я так думаю, народ відривався просто як дикий !!!!!) Мнемік качав дико просто і якби не вони можливо народ би в 1 день був би набагато зліший… Саббатон має просто дику подачу, а вокаліст ще і почуття гумору !! чувак реально знає як завести народ.

Про роттінгів просто окремо треба писати. Я думаю в світі є мало груп які можуть налаштуватись за такий час, і зігравши буквально пару секунд розірвати весь народ на шматки. Це група яка має музику з яйцями і ці чуваки своєю поведінкою на сцені і подачею це показали, всі групи мають рівнятись на них в певному плані.
ДТ - це просто легенда МДМ )) чуваки зіграли ахуєнно і все качало, навіть проблема з тим що гітари було чути тільки на соло не заважала. Слем був взагалі самия мясистий за всі 3 дні, а емоції музикантів додавали ще й позитиву всім, видно, що чуваків взяло за живе, наша публіка дійсно тепло сприймала всіх музикантів ))) Ну крім The Gathering ХД хто був той памятає )

ACKET | 07.09.10 20:06:00 | #

а шо там з гезерінг?

доречі як мнемік?

d|D | 07.09.10 20:15:57 | #

Вони мали виступ перед ДТ і всі зібрались за сценою ДТ і чекали коли почнуть грати хеди, а той Газерінг тянув резину тими треками по 8 хвилин які реально вже заєбали… і народ тупо почав скандувати !НАХУЙ! а ті видно не шарили і шота посміхались а ведучуй казав ЗАРА ЗАРА ше 1 трек на біс !)))) І всі далі почали кричати їм !НАХУЙ! )))))))))))

Мнеміки це тупо пиииизда 0)) такий плотняковий звук, ніби стіна в тебе ебашить просто, я чуть шию не зламав, гітаристи подачу мають дику і скачуть і грають на +5 а вокаліст там віджигав теж дико, фішок багато, єдиний мінус це відсутність живого басиста з ним там шось сталось і була мінусовка на бас я так поняв. Ну чуваки коли грали Дет Бокс то все тупо пригало )

Але якщо говорити про відрив то саме більше народ ебошило під Eluveitie - Cruachan - Rotting Christ… моє імхо.

ACKET | 07.09.10 21:09:09 | #

дякую, круто все описав.

BlackTeddy | 07.09.10 23:02:44 | #

Ти не був на Обітурі)

Ace of spades | 09.09.10 00:09:11 | #

зате там був Валера!

Miklos | 07.09.10 21:39:02 | #

від себе додам "тому любителі попіздєть про актуальність і прочі плюшки можуть сміло йти на…")))
ось це і є талант, ось це і є те, що називають терміном "концертна група". коли пісня живе на сцені, а не в "кандалах" платівки. про це ше Едді Ван Гален колись говорив)

еххх вічно мені з роттінгами не виходить
радий, що дт в 2008 побачив

d|D | 07.09.10 21:48:53 | #

блін шкода що ти їх не бачив… я коли їх побачив на сцені одразу якісь паралелі з Блек Лейбел провів, по чуваках просто видно шо зара буде пиздець на сцені ) І жодного зайвого руху, без понтів дали жару.

Ace of spades | 07.09.10 21:58:18 | #

вони тупо порвали нахуй!
в мене корєш фанат всякого УГ типу глему 80их,під них відривався дико,при тому шо для хлопа навіть трешня важкувато,не те що блек-дез.

Miklos | 07.09.10 22:15:07 | #

сподіваюсь, що не востаннє до нас приїхали. люблять Україну) вже вроді 4 чи 5 раз)

Ace of spades | 07.09.10 21:30:52 | #

взагаліто під елувейті були не спроби масштабного circle pit ,там було справді жестоке Єбашилово з стіною смерті,і жестояайшим слемом,щось схоже було хіба на Обітуарі де я якогось хлопа мало не прибив за шо потім дуж соромно було,і на ДТ де Валєру чуть не прибили))))

Мейхем дико порадував,але Аттіла мене не радує,як на мене то Маніак був куди крутішим,але то похуй бо я побачив Некробачера і Хеллхамера,я бачив легеду вживу!

а взагалі найліпший виступ 2 дня і всього концерту це Веном,Кронос показав шо до їхнього рівня іншим гуртам які були на фесті дорости просто неможливо!
Evil in league with Satan

Miklos | 07.09.10 21:45:17 | #

але все одно аж 1 пісню)

ну Маньяк… по правді багатьом не подобається його чистий вокал (мені в тому числі). на вкус короче) ну да Аттіла теж легенда) той ж його Tormentor взяти)

Ace of spades | 07.09.10 21:51:57 | #

але все одно аж 1 пісню) якшо це ти про слем на елювейті,то там було набагато більше чим 1 пісня,там було справді файне єбашилово,мало Кішака не затоптали))))

найбільше порадували на Мейхем зграї дітей до 20 років,які з неймовірно дикими виразими облич втікали з стадіону!
га га га!

Miklos | 07.09.10 22:13:36 | #

ну може бути) всю територію годі охопити) я про те місце, куди Крістіан ту чорну дівчинку відправив спочатку)

"Мейхем зграї дітей до 20 років,які з неймовірно дикими виразими облич втікали з стадіону!"
на веномі теж когті рвани об асфальт :)

Ace of spades | 07.09.10 22:27:45 | #

Сцуко порівняти записи Венома і виступ,таке враження шо вони з жорстокого бодуна записувались причому укрені,і швидше всього у БУ!га га га!

Miklos | 07.09.10 22:34:08 | #

у них зведено краще) і ударка жива:)))))))))

Ace of spades | 07.09.10 22:42:19 | #

полюбому краще,але всерівно гівно
ну сам же шариш в порівнянні…

Miklos | 07.09.10 22:44:52 | #

ну та)

Miklos | 07.09.10 22:50:19 | #

ну я це і мав на увазі) багато пісень зовсім по іншому зазвучали на концерті. якраз так, як і мали б звучати) той ж ріп райд за який написав вище пц як смачно з тими флажолетами, тим звучком, басом звучав) а в 83 сіренька така, нєвзрачна пісенька була) за це і люблю коцерти)

SelfishBitch | 07.09.10 22:34:32 | #

від мене і фростер.орг звіт буде після четверга, одно скажу, була адскі рада бачити Міклоша і львів'ян.
а ще… ДЯКУЮ за фото найсимпатичнішого мужика в світі - ДЕРО!!!!!

Miklos | 07.09.10 22:37:25 | #

Miklos | 08.09.10 00:35:48 | #

ну і ще 22 секундний ролик з Mayhem. далі акумулятор сів(((
http://www.youtube.com/watch?v=qXqeb8WuMcc

mezkerei | 08.09.10 00:38:35 | #

класний звіт. шариш. жаль дуж мало про омф написав)

Miklos | 08.09.10 15:33:19 | #

дякую)

brutal_gore | 08.09.10 01:54:44 | #

как на меня реально группа второго дня (и вообще феста) это мейхем…это пиздец…как в децтве..стена звука,замогильные вопли и хелхамер..тру митолисты выли потом на фростере что мейхем могут слушать только умалишеные и убогие и мейхем насцал в уши людям))))
они великолепны просто…у меня под них чуть по ногам не текло…
а веном сраные пидарасы в сапогах..звезды бля..очень заебистая и на пантах команда..тупо заставить ждать вех час потмоу что они звезды - идут они нахуй…

Miklos | 08.09.10 15:32:28 | #

візуально і музикально - все було бездоганно) щодо першого, то взагалі було таке враження, ніби дядька, який завідував світлом та дим-машинкою був 6 учасником команди. блискавки, а потім холод, що змінювався на пекельне полум"я. а дим… щодо другого, то настільки цікаво (й по новому) звучали пісні, що деколи важко було впізнати. ахуєнний виступ короче) ахуєнний день) шкода тих, хто не прохавав фішки)

ме | 08.09.10 22:49:24 | #

якшо говорити про другий день, то
мене умф вперли дуже по подачі і харизмі. мейхеми - по бутафорії (блекавангардісти, блін))).

а третій день харош через круаханчиків, Diablo Swing Orchestra, ротінг крайст … тут http://liquorrhoea-l.livejournal.com/47090.html мінімльно порозписувала.

ACKET | 08.09.10 22:55:05 | #

вот, Diablo Swing Orchestra крута штука, і як в живу?

ме | 08.09.10 22:57:27 | #

зрив мозга)) підкінець їх виступу мені вже аж не йшло) але всьо мегопродумано, від іміджу до партій дудок. правільне кабаре )

ACKET | 08.09.10 22:58:24 | #

))) грали bedlam sticks?))))

ме | 08.09.10 23:00:00 | #

а хз. я до виступу не була детально ознайомлена з їхнім творчєством

ACKET | 08.09.10 23:00:41 | #

ааа, жаль)))) ну матеіальчик в них ще той, ухх яка групка!!!!

ме | 08.09.10 23:03:46 | #

тада, всі на місці, всьо на місці ))

ACKET | 08.09.10 23:04:24 | #

Miklos | 09.09.10 00:21:33 | #

"Rotting Christ - греки роздали міталічєского гавнєца. дуже качьово і угарно." (с)
дивне опісалово

ме | 09.09.10 01:38:44 | #

не погодишся? )

Miklos | 09.09.10 01:54:26 | #

в мене просто слово гавно асоціюється з гавном же) а так да)

ме | 09.09.10 02:26:00 | #

це такий фрзеологізм - роздати гавна )))

Miklos | 09.09.10 02:42:57 | #

я зрозумів:) просто фраза сподобалась))) за образом піздюлєй:)

Miklos | 09.09.10 03:06:17 | #

щодо фоток, то пам"ятаю на веномі стояв чєл (і дєвушка) з намальованими кульковою ручкою слізьми))) реально ізжогові такі) дето років по 20) хз шо то за супкультура нова)))

ме | 09.09.10 10:25:17 | #

на хагарді біля нас приютилися за видом шанувальники руского року - якась пара. пацан смішно кидав хурму, а дівчина невтєму пищала і підспівувала під спрано (!!!) вокалістки тупо ужасним воєм на всьо горло )))) під то ше скакала на пластикому стільці. шкода, шо через фото то б не передалося. але дуже знакові відвідувачі.
персонажів смішних дуже і дуже хватало ))

Miklos | 09.09.10 20:04:07 | #

))) пам"ятаю момент на Майхемі, коли двоє підняли третього на пластикову стільці (десь до рівня плечей), і носили туди-сюди) як на троні)

SelfishBitch | 11.09.10 21:01:46 | #

І ще деякі фоточки, які я встигла зняти, між возінням туда-сюда музикантів та угаром за бекстейджем.
http://picasaweb.google.com/blackdrug18666/GlobalEast2010RockFestival#

http://www.myspace.com/alexandradyomina/photos/albums/global-east-rock-festival-2010/1544743?actp=n%2b0prKAebczfG13CmB%2fL170xxzjSK8k%2f19igSi%2f1c3uQLTXTYANJMky0qJd%2b9I2kcfFMu7lW%2fE%2fmp%2f3nkRk2H1lt1LXM1gP8N249i9duiGkjeCU7A%2fntVDX1RKoxeCJsaqByUP4vM4E1z%2b52lR95qe7IUjnWla02uIqBCvVGMx4sAT%2fjg14rESntYcxhX%2fNAZHZTjL30r7sZVXMLHHMRh%2fCMneMIVddkSJHvyM1BAgyxbqCl2zeMrM37Kgo%2bc3TJ

http://vkontakte.ru/album6232914_117016482

Miklos | 12.09.10 14:18:04 | #

о, круто!:)