Відбірковий тур «Тарас Бульба» — враження

Відбірковий тур «Тарас Бульба» — враження

| 25 | Розділ: Враження | 29 червня 2010 0:09

Багато з вас, хто читає цю писанину, знає про фестиваль «Тарас Бульба» більше ніж я, але є й такі, хто дізнався про нього абсолютно недавно, або саме зараз, тому зроблю маленький вступ,такий собі невеличкий екскурс в історію фесту.
Це щорічний фестиваль, який проводиться з 1991 року в місті Дубно та охоплює три музичні жанри: рок-, поп- та етно. Відбувається це дійство на берегах ріки Ікви, під мурами Дубенського замку.
Багато вже із нині відомих гуртів та виконавців приймали участь у цьому фесті. Не знаю, яким чином раніше музиканти потрапляли туди, але зараз для того, щоб мати насолоду виступити в Дубно, музикам потрібно пройти відбір, позмагатися з іншими за право заграти й заспівати на фестивалі.


Саме на одному такому відбірковому турі я мала честь бути присутньою. Як я туди потрапила це довга історія, і якби певні події не відбулись в моєму житті,я б взагалі не знала про існування «Тараса Бульби», не кажучи вже про моє знаходження на відборі, але я тут, тобто була там, і хочу поділитись з вами своїми враженнями. Отже, поїхали!
Все почалось 23 червня в 11.00 в приміщені студії BUTRECORDS. Студія знаходиться в будівлі з значною кількістю інших робочих офісів, де працюють люди, що певною мірою були незадоволенні гомоном, що виринав з дверей BUTRECORDS. Можливо, такі мироприємства вартувало б проводити в більш закритих звукоізолюючих місцях.Це звичайно потребує певних затрат,отже з цього роблю висновок, що фінансування як таке, якщо і мало місце, то в обмеженій кількості. Чому? Низький рівень організації чи шановні спонсори настільки обідніли, що не могли собі дозволити таку своєрідну благодійність, чи сам фестиваль є не настільки престижним? Це всього навсього запитання, відповіді на які в кожного свої! Та як би там не було, а початок відбору стався, і напрочуд пасивний початок. Із 14 заявлених на цей день гуртів, з’явились лише 5. Чому? А хто їх знає, окрім них самих. Проте деякі пояснення були. Хтось навіть не знав, що саме в цей день вони прослуховуються. Дивно! Напрошується запитання, а чи вони взагалі знали про свій шанс бути прослуханими, і яким чином вони з’явились в списку? Хто повинен їх був попередити? Наскільки я знаю, інформація була в інтернеті, але чи цього достатньо? Були й такі гурти, які з певних причин переносили свій виступ на інший день. Можливо, й на краще, що в перший день гуртів було так мало, принаймі всі мали можливість звикнути морально і фізично до того, що відбувалось в наступні дні. Але все поступово. Отже перший день. Перед початком прослуховування власник BUTRECORDS Сергій Бутяєв, пояснював кожній команді правила за якими їх буде оцінено, та представляв людей, які власне і повинні були все оцінювати. Хочу сказати, що й не всі члени журі були присутні. Напевне, їх важко було зібрати в одному місці в будній день, але вважаю, що давши погодження судити конкурс, вони просто зобов’язані були відкласти усі свої справи і прийти на відбір. Тому іншого слова такій поведінці, як «неорганізованість» не можу придумати.
Кожен гурт повинен був виконати дві композиції українською мовою. Приємним здивуванням для гуртів було те, що їх виступ повністю записували, а згодом кожному дадуть демо версію запису.
Нажаль, саме приміщення студії є не зовсім великим, тому місця було надто мало. Та це не завадило усім належно виконувати свою роботу, тим більше, що ту ж роботу розбавляв «веселий мат», що літав поміж нас. Але ж це рок! Очевидно, без матюків тут ніяк. Найбільшою травмою для моїх вух було інше, а саме голоси, якими співали деякі вокалісти. Коли я їх слухала, то задавала собі питання: «А чи не зірвуть вони собі голоси після таких співів?». Але, як мені пояснив один із членів журі, існує спеціальна техніка, яка дозволяє навчитись так співати і, головне, убезпечити себе від втрати голосу. Гроул — це саме та манера виконання, яку я називаю страшним, пекельним голосом. Мені було шкода деяких людей, бо вони побачивши таку кількість присутніх просто розгублювались, поводили себе дуже скуто, повертались спинами до суддів, тим самим віднявши собі декілька балів, бо артистизм, чітко зрозумілий текст, все це входило в шкалу оцінювання. Журі, такі ж звичайні люди, музиканти, їх потрібно було приголомшувати, і не варто було боятись, потрібно було «прийти і єбашити» (Панкер, цитата). Можливо, треба було бути більше емоційнішими, не зважати на всіх, а просто кайфувати, це музикантам радили практично всі. Ті з членів журі, що все таки з’явились, були настільки прості і дружні в своїх словах, що мене б особисто це підкупило і розслабило. Були й певні недоліки в роботі журі, а саме, відіграв гурт свою програму, вийшов, зайшли інші, а журі гайда обговорювати виступ
попередників. Чи інша ситуація, не сподобалась гра музикантів, і на обличчях декого з журі з’являлись посмішки, це були не посмішки підбадьорення, а скоріше принизливі посмішки.
Вважаю це не зовсім правильною і не зовсім коректною поведінкою. Ще помітила один нюанс, який є взагалі не прийнятним, в студії були присутні хлопці з гурту «Думки Подумки», який виступав наступного дня. Така приоритетність одним є зневажливою по відношеню до інших. Адже вони мали змогу побачити, а головне почути про усі мінуси і плюси своїх конкурентів, і відповідно дещо підправити в собі. Наступного дня вони примінили усе побачене і почуте на практиці, шкода тільки, що це їм не дуже допомогло.
Так от, про цей самий наступний день. Він був набагато пліднішим і цікавішим. Я почула саме те, що впринципі і хотіла, а власне ту музику, яку можуть слухати пошановувачі різних стилів і жанрів. В поведінці музикантів було вже більше нахабства, більше впевненості в собі, кращий вокал та більше драйву. Цей день і подарував перемогу в кількості балів Іванофранківському гурту «Інший світ». Декілька слів мушу сказати про ще один гурт, який відрізнявся своєю ідейно-релігійною тематикою. Татуювання
гітариста викликали певні запитання з боку журі. Зокрема, було сказано, що Християнство заборонняє калічити своє тіло. Буду сперечатись. Так, Старий завіт забороняє такі моменти: «І не зробите на тілі своїм нарізу за душу померлого, і не зробите на собі наколеного напису. Я Господь!». Але ж ми живемо за Новим завітом, де нічого подібного не сказано. Яка різниця як ти виглядаєш і яким чином прославляєш Бога, головне віра!
Я отримала забагато емоцій, віддала багато енергії, важкий був день!!! Співчуваю людям, що працюють в такому режимі кожного дня.
От нарешті прийшов і останній відбірковий день. Звісно, напружений робочий графік, багато гуртів, що не з’явились в попередні дні, прийшли саме в останню мить. Їх було так багато, і всі такі різноманітні і не схожі один на одного. Практично всі мені дуже сподобались, як зрештою і багатьом присутнім в студії. І дівчат було набагото більше ніж раніше. Всі були гарні, цікаві, своєрідні, талановиті. Прослухані і оцінені усі бажаючі. Цікаво, їх впевнена поведінка і блискучі виступи були пов’язані з тим, що більшість була знайома із членами журі? Думаю, що елемент панібратсва музикантів і журі потрібно було приховувати, бо це не зовсім етично.Сподіваюсь, що судді були об’єктивними в своїх рішеннях, і на їх оцінки не повпливала дружба.
Виступ останнього гурту, підбиття підсумків, і маємо трійку лідерів:
1. «Інший Світ» (Івано-Франківськ)
2. «Black Jack» (Львів)
3. «К402» (Львів)
Є й групи, що так би мовити в запасі, а саме:
«Один» (Івано-Франківськ)
«Подорож по вертикалі» (Львів)
«Західний Час» (Моршин)
«Версавія» (Новояворівськ)
«Lumis Kerot» (Львів)
«Глибоко Дихай» (Львів)
«Опіум» (Львів)
Хочу висловити свою власну думку стосовно тих гуртів, які цього року представлятимуть Львів на фестивалі. «Інший світ» — дуже позитивні хлопці, гармонійна атмосфера та злагодженість в середині колективу. З першою ж їх появою в студії відчувалась впевненість в собі, та в тому, що вони роблять, а доданий до цього шалений драйв вокаліста, та випромінення «сонячності» й ніжності бас-гітариста, зробила цей гурт просто неповторним, що впринципі і вилилось в думці журі. Хтось радив їм, щось добавити в емоціях, в танцях, а я б порадила колективу нічого не змінювати, залишатися такими ж класними як вони є, їм абсолютно нічого не бракує! Головне наполегливо працювати і, впевнена, що в них все вийде! Я навіть вирішила для себе, що відвідуватиму їх виступи у Львові.
Гурт «Black Jack». Стосовно них в мене думка змінювалась декілька разів. Перша моя емоція від побаченного була посмішкою. Яскрава, з широкими рукавами сорочка вокаліста, його манірна поведінка, божевільний блиск в очах, спочатку мене перелякали, згодом примусили пританцьовувати. Ще подумала,що вокалісту до його одягу бракує маракасів. Своїм виступом вони викликали шквал оплесків. Та після виступу я мала неприємність бути присутньому при невеличкій сутичці вокаліста гурту і одного з членів журі. Скажу відверто, він вів себе агресивно і зухвало. А його фраза «Якщо тут ще вартує чогось голос Бутяєва, то мені плювати на твою думку!» (цитата, сказано члену журі, який зробив зауваження стосовно другої пісні), мене просто вибила із колії. Я відчула дуже прозорий натяк на те, що він впевнений, що незалежно від всього в Дубно гурт поїде. Це було водночас розчаруванням і певним захопленням для мене. Люблю нахабних людей!
«К402» хоча й не викликав навколо себе стільки шуму,але вони були дуже "суперські".Гарна робота музикантів,мелодійність пісень, з чітко зрозумілим і захоплюючим текстом, плюс хороший голос вокаліста, його врода і харизма, зроблять їх популярними, більш ніж впевненна в цьому!

Усі виснажені, втомленні після тих важких трьох днів, але це вартувало того! Хочу побажати гуртам, що поїдуть в Дубно перемоги! А комплексно усім, хто був на відбірковому турі скажу наступне: «Якщо ви впевненні в тому, що робите, і це приносить вам кайф, не припиняйте працювати над собою та своєю музикою. Будьте завжди позитивними, доброзичливими і ви обов’язково знайдете публіку, яка любитиме вас і з захватом слухатиме ваші пісні. Будьте впевненіші в своїх силах, не бійтесь нікого і нічого, спокійно сприймайте критику і дослухайтесь до неї. Звичайно, ви не можете подобатись всім, але це не означає, що в вас погана музика, чи що ви нічого не вартуєте, просто в кожної людини свої смаки, і не завжди вони будуть співпадати з вашими. Я усіма вами захоплена, оскільки ви щось намагаєтесь робити в цьому житті. Успіхів вам!»

P.S. Особливе прохання до людей, що «журили» відбір, тобто журі, а також усіх шанувальників рок-музики: я не володію музичною лексикою, тому вибачте простоту моєї мови! Якщо ж ви хочете прочитати усе з рук професіонала, то вам варто зазирнути сюди http://rock.lviv.ua/
Хочеш відповісти? Авторизуйся!