Звіт з І дня львівського відбору на фестиваль «Тарас Бульба»

Звіт з І дня львівського відбору на фестиваль «Тарас Бульба»

| 44 | Розділ: Враження | 23 червня 2010 23:21

Сьогодні у Львові на студії BUTRECORDS відбувся перший етап львівського відбору на український рок-фестиваль «Тарас Бульба».
Організатором відбору виступив власник і директор BUTRECORDS, відомий у Львові звукорежисер і музичний критик Сергій Бутяєв.
За його словами, зараз фестиваль переживає не найкращі часи: фінансування зі сторони головних організаторів з Києва не дочекатися і не допроситися, крім того, після минулорічного скандального грюкання дверима на «Бульбі» від пана Юрія Шаріфова львівські гурти опиняються не в найкращій ситуації.
Цього року від Львівської і Івано-Франківської областей на фестиваль поїде лише три найкращі гурти. Власне сьогодні і було розпочато прослуховування гуртів, що подали заявки на участь, для встановлення «цих найкращих».


Великою підготовчою проблемою для відбору стали пошук приміщення і апарату (знов ж таки можна посилатися на нестачу фінансування з Київа зверху). Тому, можна вважати, що відбір проходить (за найкращою львівською рок-традицією) на чистому ентузіазмі самого Сергія Бутяєва і членів журі. (Варто відзначити, що лише Ромко Явровський (директор магазину MuzSweet.com) погодився повністю забезпечити львівських рокерів, що проходять відбір, якісним апаратом).
Але, незважаючи, на всі негаразди, перший етап сьогодні відбувся. Прямо на студії. Студійний формат такого заходу звісно має як переваги так і недоліки. Нажаль, гуртам-конкурсантам неможливо долучити великі групи підтримки, зате чітко-розписаний графік прослуховувань і нестача п’яних і кричущих неформалів спрощує роботу журі (і, в якійсь мірі, самих музикантів). Крім того, зусиллями студії BUTRECORDS і Романа Явровського (який виступає звукорежисером відбору) виступ кожної групи буде записано. (Цим записом можна перестрахуватися від виникнення «срачу» між музикантами і журі, після оголошення результатів). Записи будуть роздані музикантам, які зможуть використовувати їх в якості demo, або робочого матеріалу.

Оскільки основні моменти я описав, то можна перейти одразу до того, що відбувалося на студії сьогодні.
Ми розпочали роботу по одинадцятій. Ми – це журі, яке Сергій Валентинович зібрав для оцінювання гуртів. В журі увійшли власне сам Сергій Бутяєв (директор BUTRECORDS, голова журі), Микола Максименко (адміністратор порталу ROCK.LVIV.UA, гітарист гурту Полинове Поле), Тарас Ватаманюк (досвідчений музикант, гітарист/вокаліст гурту A Priori), Мітя Туркевич (бас-гітарист WOD, барабанщик Bluezofrenia), і ваш покірний слуга (себто я ).

Умови оцінювання гуртів: кожному члену журі було роздано протокол, в який входило 8 пунктів/критеріїв. За кожен пункт можна отримати від 1 до 10 балів, відповідно сумарно максимальний бал для гурту від одного члену журі – 80. Гурти оцінюються за такими критеріями: якість аранжування, виконавча майстерність, вокал, текст, техніка володіння інструментом, зіграність групи, відповідність вказаному стилю(!), сценічна майстерність (шоу).

Апарат і умови для музикантів: прослуховування відбувалося (і буде відбуватися) на студійному апараті BUTRECORDS. Через деякі причини акустичні барабани не ставили, вирішили користатися електронними. Електронні барабани мають деякі незручності для музикантів-початківців, а саме: 1) звук барабанів Ви чуєте з колонок, а не від самої установки; 2)барабанщику, який вперше сидить за такою «машиною» треба трохи звикнути. Позитивом моментом електронних барабанів є те, що барабанщикам не потрібно нести і ставити свої тарілки, а звукорежисеру – по 50 разів «перевизвучувати» барабани відносно гурту.

Як показав сьогоднішній день, всі барабанщики справилися і проблем не виникало (кожному було виділено час на «звикання» ). Все інше (гітарні, басові комбо, стойки для клавіш, мікрофони для вокалів і бек-вокалів) питань не має викликати. На студії все в наявності, все працює добре.
Кожній групі був виділений час на саундчек, на якому групи і члени журі могли домовитися на рахунок звуку. Оскільки це прослуховування, а не рок-концерт, то ми просили музикантів не «піздячити з усієї дурі», а грати так, щоби журі змогло все почути і достойно оцінити. І, відповідно, цей саундчек дозволяє кожній групі добре налаштуватися (щоб всі все чули!) і останній раз зібратися зі своїми духовними і іншими силами перед виконанням своєї творчості. До-речі, журі було погоджено слухати лише по 2 композиції від гурту, власне цієї домовленості будемо притримуватися до кінця відбору.
Оскільки, свій протокол я підписав і здав голові журі «під ключ», то про групи буду писати тільки свої враження з почутого і з нотаток блокноту (без балів).
В п’ятницю ввечері зусиллями журі має бути зроблена остаточна таблиця результатів.

Першими на прослуховування в студію завітала львівська група Artifact.
Хлопці заявили свій стиль, як thrash-metal і, в цілому майже відповідали йому. Крім вокалу, текстів і попсових приспівів. Сподобалося: хлопці старалися, басист підспівував з бек-вокалістом в один мікрофон, хороша технічна підготовка гітаристів (обидвоє гарно «пиляли» соляки, трешові забійні рифи).
Не сподобалося: вокал «нечитаємий», і надто слабенький, як для важкого металу, аранжування одноманітне (2-3 рифа на пісню це замало, як на мене для треш-металу), приспіви мені здалися надто попсові, (знов ж таки, як для треш-металу. Діагноз: «Я б таку групу слухав інколи…».
Сторінка гурту вКонтакті:
http://vkontakte.ru/club2533059

Далі в студію завітали хлопці з Бродів, гурт BASSETHORN. Хлопці заявили себе, як death/thrash. На запитання журі, щодо концепції назви гурту, відповіли, що BASSETHORN – це музичний інструмент.
Сподобалося: вокаліст з харизматичними задатками, гарні переходи з скріпу/гроулу/крику на чистий вокал, елементи death (ебашилово!), деякі ходи в аранжуваннях, барабанщик (місцями).
Не сподобалося: за текст другої пісні вліпив 2 бали, в пісні співалося, що курив, нюхав і став «нехороший человєк», барабанщик (місцями).
Видно було, що хлопці якось дуже сильно розгубилися. Ще не вистачає концертного і студійного досвіду, втім все ще попереду. Діагноз: «Я таку групу поки що не готовий слухати…».
Група в Інтернеті:
http://www.lastfm.ru/music/BASSETHORN
http://vkontakte.ru/club12159089

Далі виникла вимушена перерва, (не з’явився гурт DeCEHC), під час якої Мітя з Миколою пішли обідати, я обійшовся кефіром, і ми з Сергієм Бутяєвим і Тарасом Ватаманюком слухали прогресивний музон і пару демок A Priori.

Невдовзі на студію завітав гурт Один з Івано-Франківська і одразу виник контраст з суровими металістами. Хлопці мені якось одразу сподобалися, навіть не почавши грати. Були в «тройку». Заявили Alternative Rock «спрямований на Галичину», і попали у свій стиль на всі 100%.
Сподобалося фактично все: класно продумані аранжування, хороша ритм секція, цікаві гітарні ходи (з вдалим використанням ефектів), перший текст, вокаліст (було нарешті зрозуміло всі слова). Друга пісня (слова народні) «Козаки» спрямована на Галичину була також вдало аранжована.
Не сподобалося: 2-3 моменти в вокалі, і власне використання народних слів (це моє суб’єктивне, рокове ). Діагноз: «Я приємно вражений…».
Група в Інтернеті:
http://vkontakte.ru/club3844684
http://www.myspace.com/oneivf

Під час наступної вимушеної перерви було записано психоделічно-блюзовий джем Міті, Миколи і Тараса.

Далі був гурт Ze_Fear з Буська, які заявили себе як Melodic Alternative (додавши, що особливо сподобалося Тарасу Ватаманюку, що аналогів своєї музики вони не чули ). Насправді це був мелодичний поп-рок, доволі брудний і гаражний. Мені здалося, якби змінити чотирьох-квінтові гармонії на рифи, вийшов би непоганий гаражний рок. Втім риф був присутній в другій пісні, доволі непоганий. Друга пісня була більш динамічна ніж перша.
Сподобалося: робота ритм-секції, гаражне звучання, хлопці непогане аранжування.
Не сподобалося: тексти, вокал, клавішник грав одне і те саме в гармонію чотирьох акордів. Дещо затягнуті приспіви (що одразу будьяку спробу Alternative перетворює в Fuckin` pop). Гітаристу більше Гамерики. Діагноз: «Групу поки що би не слухав…».
Група в Інтернеті:
http://www.myspace.com/zefear
http://vkontakte.ru/club6763393

Останніми на сьогоднішній день були Глибоко Дихай. Ця команда вже доволі відома у Львові. Все чьотко: заявили приблюзований hard-rock, його і зіграли.
Сподобалося, що все на своєму місці: читаємий сильний вокал, важкі рифи і соло (з вдалим використанням ефектів), хороша хардова ритм-секція, продумані аранжування (місцями пахло важким Led Zeppelin). Друга пісня «День за днем» – найкращий текст за день.
Не сподобалося: гітара створювала гул, що псувало картинку пісні, в тихих моментах (шепотом) вокаліста було не дуже добре чути.
Діагноз: «Вже слухаю…».
Група в Інтернеті:
http://vkontakte.ru/club6457304
http://www.myspace.com/glubokoduhaj

На цьому перший етап львівського відбору на фестиваль «Тарас Бульба» був завершений. Хочеться подякувати Сергію Бутяєву, Ромку Явровському, дівчині, що знімала відео і всім членам журі за цікавий день, чудову (і головне - ненапружену) атмосферу, всім гуртам і музикантам – за ваші старання.

Втім, питання «Чи переможуть Львів’яни на цьогорічному Тарасі Бульбі?» лишається відкритим аж до самого фестивалю…

Євгеній punker, спеціально для ROCK.LVIV.UA
Хочеш відповісти? Авторизуйся!